Megsínyli a Louvre a tengerentúli turisták elmaradását

Forrás: MTI

 2020. augusztus 28. 10:19

Jelentősen visszaesett nyáron a párizsi Louvre látogatottsága, miután a koronavírus-járvány miatt a nem európai turisták előtt zárva vannak a francia határok.

A világ egyik leglátogatottabb múzeumában júliusban a tavalyi évhez képest 75, augusztusban pedig 60 százalékkal csökkent a látogatók száma. Az augusztus végéig előzetesen megvásárolt jegyeket is beleszámítva 550 ezren keresték fel júliusban és augusztusban a Louvre-t a múzeumigazgatóság adatai szerint, a látogatók csaknem nyolcvan százaléka francia.

A hazai közönség hűséges maradt a múzeumhoz, amely változatos programokat kínált egész nyáron, családoknak, fiataloknak és kifejezetten párizsi lakosoknak is.

Az elmúlt években a múzeum látogatóinak alig 20-25 százaléka volt francia.

A hazai közönség hűséges maradt a múzeumhoz

Fotó: Pixabay

A látogatottság egyébként megfelel a július 6-i újranyitáskor előirányzott célszámoknak, a múzeum ugyanis előre kalkulált azzal, hogy jelentősen vissza fog esni az internetes jegyeladás a nem európai külföldi turisták elmaradása miatt. A megelőző években az amerikaiak és a kínaiak érkeztek a legnagyobb számban nyaranta a Louvre-ba, idén a szomszédos európai országok turistái, a németek, a hollandok és a belgák adták a külföldi látogatók jelentős részét. Az elsősorban a jegybevételből gazdálkodó múzeum pénzügyi helyzete mára aggasztóvá vált. A látogatók számára azonban soha annyira nem volt ideális a Louvre gyűjteményeinek megtekintése, mint jelenleg, amikor is nem kell a szokásos tömegtől és lökdösődéstől tartani a festmények előtt.