Megszépül a tatai Esterházy-kastély

Forrás: Magyar Építők

 2018. június 22. 13:49

A kastély főépületén, és az annak közelében található Kiskastély déli szárnyán, illetve a több mint 16 ezer négyzetméteres kastélyparkban végeznek felújítási és kertrendezési munkálatokat.

Az uniós közbeszerzés adatokból kiderül, hogy a munkálatokat a Laterex Építő Zrt., a Primofor Kft. és a B&G Építő Kft. konzorciuma végezheti el. A 18. század végén felépült épületegyüttes restaurációja mintegy 1,59 milliárd forintból valósul meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával. A projekt során megújulnak a fedélszerkezetek és tetőhéjazatok, valamint a hőszigetelés és a nedvesség elleni szigetelés, helyreállítják a homlokzati nyílászárókat és a megmaradt barokk ablakszárnyakat és korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket. A földszinten padlófűtést, az emeleten pedig konvektív fűtést alakítanak ki. A kastély restarurációja által érintett épületrészek hasznos alapterülete 2820 négyzetméter lesz.

Az épületegyüttes esküvők, családi rendezvények helyszíne lehet

Fotó: magyarepitok.hu

A Fellner Jakab tervei alapján a tatai Öreg-tó partján felépített kastély 1765 és 1777 között készült el az Esterházy-család megrendelésére. A barokk stílusú épületegyüttes négy, összesen mintegy 3500 négyzetméteres részből áll. A saroktornyos főépület egyemeletes, és udvar választja el a földszintes Kiskastélytól, melytől nyugatra áll a volt kocsiszín 18. századi épülete, délre pedig a négy barokk lakóház. A romantikus kastélypark területe 16 ezer négyzetméter.

Korábbi információk szerint a későbbiekben esküvők, családi rendezvények helyszíne is lehet az épületegyüttes. A termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást hoznának létre, valamint diplomáciatörténeti tárlatot alakítanának ki, bemutatva a kastély szerepét a magyar történelemben.