Megszépült Szeged belvárosa

Forrás: turizmus.com

 2020. november 27. 13:32

A Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér is megújult egy uniós és saját forrást felhasználó fejlesztés keretében.

Az átfogó projekt több mint 1,6 milliárd forintból valósult meg. A kivitelezési munkálatokat egy szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte – írja a magyarepitok.hu.

A 28 ezer négyzetmétert érintő fejlesztés költségeiből 850 millió forintot fedezett uniós támogatás, emellett az önkormányzat 827,5 millió forint saját forrást használt fel.

A Móra parkban és a Stefánián 24 fát, 4200 cserjét és 4700 virágot ültettek, és megújult a Roosevelt tér gyepe is. Ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is telepítettek, és a kiszáradt vagy beteg fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

Mindhárom területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak.

Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot pedig térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánián a sportolni vágyókat több fitneszeszköz várja, míg a gyerekek egy hagyományosnál jóval többet kínáló játszóteret vehetnek birtokba. A beruházás részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is.

Az új szökőkút a Móra Ferenc Múzeum előtt

Fotó: Iványi Aurél/szeged.hu

A Móra parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. A szökőkutat feszített víztükörrel alakították ki. A benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik, amely külső díszkivilágítást kapott.

Az 500 négyzetméteres szökőkút vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként működhet.

Restaurálták a parkban található szobrokat is. Így új külsőt kaptak a Móra Ferencet, Tömörkény Istvánt, Mikszáth Kálmánt és Reizner Jánost, a szegedi múzeum alapítóját, első igazgatóját bemutató alkotások is.

A Roosevelt tér megújult játszóterén integrált játszóeszközöket helyeztek el, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak. A helyszínt színes gumifelületek teszik biztonságossá.