Megszületett a Dunakanyar első fenntarthatósági kalauza, a KanyarGO

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 12:06

Önkormányzatok, kulturális és gasztronómiai helyszínek, valamint különféle vállalkozások kerültek rá a Dunakanyar első fenntarthatósági térképére, a KanyarGO-ra. A kezdeményezés célja a régió folyamatos fejlesztése a turisták és a helybéliek bevonásával.

A KanyarGO térkép az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál közös fejlesztése. Az alapítók főleg helyi családi vállalkozások, amelyek évek óta szembesülnek a régió megfékezhetetlen elvárosiasodásával. “Hétvégente rengeteg autóval érkező kiránduló veszi célba a Dunakanyart, amit a települések egyre nehezebben bírnak el. Régóta gondolkodunk azon, hogyan tudnánk élhetőbbé tenni a környéket, amit annyira szeretünk, anélkül, hogy bárkinek az érdeke sérülne – így született meg az egymeder csoport és a KanyarGO térkép ötlete. A kezdeményezéssel segítünk az utazóknak, hogy autó helyett inkább vonatra, hajóra vagy bicajra szálljanak, és hogy megtalálják a Dunakanyar legizgalmasabb helyeit, programjait és rejtett kincseit – mindezt úgy, hogy közben vigyáznak a régió értékeire” – avat be a térkép születésének történetébe Buzási Évi, a DunakanyarGO turisztikai oldal alapítója.

A kezdeményezéssel segítenek az utazóknak, hogy autó helyett inkább vonatra, hajóra vagy biciklire szálljanak

Fotó: egymeder csoport

Az egymeder csoport célja összegyűjteni és felkarolni minden olyan törekvést, amely a Dunakanyar fenntartható fejlődését tartja szem előtt. A KanyarGO Térképen feltüntetett vállalkozások vállalják, hogy mindent megtesznek a Dunakanyar emberi léptékű fejlődéséért, és részt vesznek a kulturális élet alakításában. A már több mint 40 vállalkozás között szerepel például a MÁV és a MAHART, amelyek Dunakanyar-napijegye arra ösztönzi az autósokat, hogy hagyják otthon járművüket, vagy a Borsó Borpiac, amely már át is állt a repohár használatára a Cup Revolution segítségével.

Az A2-es méretű térképet Sásdi Laura rajzolta, és 10.000 példányban terjesztik.

Az egymeder csoport alapítói: Szőnyi Tábor – Zebegény; Tandem – Nagymaros; Piknik Manufaktúra – Nagymaros; OOOffice Workation and Co-Working – Nagymaros; Kertünk Bár és Kilátó – Vác; DunakanyarGO turisztikai portál – Kismaros; URBANUM – Budapest; Dunakanyarkult Egyesület – Verőce.