Megszűntek a járványügyi jogi korlátozások Angliában

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. február 24. 11:11

Megszűnt csütörtöktől Angliában a koronavírus-járványhoz kötődő összes jogi hatályú előírás. A kormány ezzel egy időben életbe lépett új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Ennek jegyében megszűnt az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezte azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitív lett.

Megszűnt emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen. Jogilag nem kötelező erővel, ajánlás formájában a brit kormány április 1-jéig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon. Csütörtöktől nem kötelező, bár továbbra is erősen ajánlott a maszkviselés a londoni tömegközlekedési eszközökön. Az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – fokozatosabb ütemben, de szintén megszüntetik a jogi korlátozásokat a következő hetekben.

Mától nem kötelező maszkot viselni a londoni tömegközlekedési eszközökön – de továbbra is erősen ajánlott

Fotó: 123rf.com

Az angliai járványügyi korlátozásokat csaknem két évvel az első országos zárlat elrendelése után oldották fel. A hetekig tartó, és utána többször is újból bevezetett zárlatok szabadesésszerű zuhanást okoztak a brit gazdaság teljesítményében: a brit GDP-érték 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

Boris Johnson a korlátozások teljes feloldását bejelentő alsóházi felszólalásában közölte: ezt az árat a továbbiakban nem kell megfizetni, mivel a lakosságnak a brit történelem legnagyobb kiterjedésű oltási programja nyújt védelmet, és egyébként sem kell törvényekkel kötelezni az embereket arra, hogy legyenek tekintettel másokra.

A 2020 decemberében indult brit oltási kampányban eddig összesen csaknem 140 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcinák első, második és harmadik dózisából, és a felnőtt brit lakosság több mint kétharmada – 38 millió ember – mindhárom oltási adagot megkapta.Az Egyesült Királyság február 11-től enyhítette a beutazási korlátozásokat, a teljesen beoltottak számára megszűnt mindenfajta tesztelési kötelezettség. (A Magyarországon alkalmazott oltások közül egyedül a SzputnyikV vakcinát nem ismerik el.) A beutazás előtt csak azoknak kell tesztelniük, akik nem minősülnek teljesen oltottnak. A részletes belépési szabályok a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el.