Megszüntették Németországban a gyorsteszt ingyenességét

Forrás: MTI

 2021. október 11. 19:15

Megszüntették hétfőtől Németországban a koronavírus gyorsteszt-szolgáltatás ingyenességét, az intézkedéstől az oltási hajlandóság növekedését várják.

Az antigén gyorstesztért 10 és 40 euró (3600–14 400 forint) közötti összeget kell fizetni. Országszerte jellemző, hogy a repülőtereken a legdrágább a szolgáltatás.

Fizetni azoknak kell, akik elzárkóznak a Covid-19 betegség elleni védőoltástól. Továbbra is ingyenes a gyorsteszt mindazoknak, akik valamilyen okból – például életkor, terhesség első három hónapja vagy az oltást kizáró betegség miatt – nem kaphatnak vakcinát.

Németországban fizetni kell mostantól a gyorstesztért azoknak, akik elzárkóznak a Covid-19 betegség elleni védőoltástól

Fotó: 123rf.com

Az oltással nem rendelkezőknek számos helyzetben szükségük van friss negatív gyorstesztleletre az úgynevezett 3G-szabály miatt. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot, a többiek viszont csakis friss negatív koronavírus-teszttel. Ugyancsak az oltási hajlandóság növelését szolgálja az a szintén hétfőtől érvényes szabály, hogy nem pótolják ki többé közpénzből mindazok jövedelmét, akik az oltás hiánya miatt karanténba kerülnek, holott beadathatták volna a vakcinát. Az átoltottsági arány a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) becslése szerint a felnőttek körében 80 százalék körül lehet. A becslés az RKI rendszeresen elvégzett reprezentatív felmérésein alapul. A hivatalos adatok alacsonyabb átoltottságot jeleznek, mint az önbevalláson alapuló RKI-s felmérések. A szövetségi kormány hétfőn frissített kimutatása szerint a felnőtt lakosság 69 százaléka rendelkezik teljes oltással.

A lakosság egészét tekintve legalább egy adag oltást 68,5 százalék, teljes oltást a lakosság 65,3 százaléka kapott.

Az RKI hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 3111 új fertőződést mutattak ki tesztekkel, és a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 7 halálesetet regisztráltak.