Megteltek a sípályák Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. december 04. 10:29

December első hétvégéjén a városi korlátozásoktól megcsömörlöttek tízezrei szabadultak ki a természetbe, megteltek a legkedveltebb sípályák Romániában.

Romániában november 30. (Szent András, az ország védőszentje) és december 1. (nemzeti ünnep) munkaszüneti nap, és a négynapos minivakáció során a városi korlátozásoktól megcsömörlöttek tízezrei szabadultak ki a természetbe, megteltek a legkedveltebb sípályák. A járőröző csendőrök is csak diszkréten figyelmeztették, aki megfeledkezett a maszkviselésről.

A téli szezonban a legnépszerűbb Brassó megye és a Prahova-völgye, de a Hunyad megyei Sztrázsán is több százan síztek.

A szabályok szerint csak maszkban szabad lesiklani, a pályán igyekezni kell tartani a távolságot, a négyszemélyes ülőliftekbe pedig egyszerre csak ketten szállhattak fel és rendszeresen fertőtlenítették ezeket, a zárt kabinok pedig nyitott ablakokkal közlekedtek.

Mivel a kormány egyelőre hallgat a síszezon hivatalos megnyitásáról, és a hét során semmiféle korlátozást nem lengettek be, a sípályák, téli üdülőhelyek zöme azóta is várja a turistákat. Predeal polgármesteri hivatala közösségi oldalán hirdeti, hogy náluk megnyílt a síszezon.

Az egyik legnépszerűbb síterepen, Predealon indul a síszezon

Fotó: Faceobook / Predeal

Felpörögtek a foglalások is, a karácsony-szilveszter időszakra a szálláshelyek fele már megtelt.

Az utazási irodákat tömörítő ANAT szeretné, hogy miután a nyári szezont tönkrevágta a koronavírus, legalább a téli hónapokat mentsék meg. Ennek érdekében több népszerű üdülőhely szolgáltatóival, a polgármesteri hivatalokkal tárgyaltak egységes egészségügyi szabályokat bevezetéséről, és javaslataikat elküldték a kormánynak is.

Lucian Boronea ANAT-alelnök szerint a legfontosabb, hogy az érkező turisták biztonságban érezzék magukat a pihenés teljes időtartama alatt. Az ANAT és a sípályák tulajdonosai csak attól tartanak, hogy egyszerre nagy tömeg érkezik, és a sífelvonokra várók fittyet hánynak az egymás közötti távolság betartására, de hasonló zsúfoltság várható a büféknél is.

Romániában december 6-án parlamenti választások lesznek, és a turizmusban érdekeltek most abban reménykednek, hogy a jövő héten kezdődő politikai-hatalmi vákumban a téli síszezon kérdése lesz a legkisebb gondja a politikusoknak.