Megtölti a házigazda városokat a nyári vizes világbajnokság

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 29. 16:37

Kellemes meglepetésként érte a turisztikai szakmát a váratlan januári bejelentés, mely szerint hazánk négy városában rendezik meg az idei FINA vizes világbajnokságot. A házigazda helyszínek rutinosak a nagy volumenű sportesemények lebonyolításában, a szállodások örülnek a várható extra forgalomnak.

A FINA közleménye szerint a világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik meg Magyarországon, egészen pontosan Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Sopronban.

A sportolók így lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is világméretű eseményen mérjék össze erejüket, a hazai turizmus pedig öt éven belül másodszor élvezheti a vizes világesemény által generált pluszforgalmat.

 

Budapest: A csapatok az ötcsillagos piacon „utaznak"

„A húsvétkor meginduló kereslet reményeink szerint ismét felhívja a figyelmet Budapestre, a világbajnokság kezdetére komoly felfutás várható. Az utazási korlátozások hétről hétre enyhülnek, így az újonnan elnyert rendezvény egészen biztosan jelentős hatással lesz a forgalomra. Ráadásul az idén így minden nyári hónapra esik egy olyan rendezvény (FINA, Forma1), ami extra lökést jelent a klasszikus turistahónapokban" – beszélt az eseménnyel kapcsolatos várakozásaikról Kanel Gyula, a Hotel Moments Budapest general managere, az MSZÉSZ budapesti régióvezető-helyettese.

Budapesten és a vidéki helyszíneken is jelentős pluszforgalmat generál majd a sportesemény

Fotó: 123rf.com

Tapasztalatuk szerint a Budapestre látogató nemzetközi sportrendezvények versenyzői esetén az ötcsillagos piac az elsődleges preferencia, annak ellenére, hogy az utóbbi években sok olyan négycsillagos szállodával gazdagodott a főváros, melyek alkalmasak lennének bármely delegáció, csapat kiszolgálására, méretükből adódóan exkluzivitást tudnának biztosítani, ezzel is elősegítve a csapatok emelt szintű egészségügyi-biztonsági előírásainak teljesülését.

Noha a független szállodáknak kicsi esélye van a hivatalos szállásadók körébe bekerülni, azonban az esemény miatt érkező szurkolók mennyisége nagyszerűen ki fogja tölteni a normál foglaltság mellett egyébként üresen maradó szobákat.

„A csapatokon kívül sok vendégre számítunk, hiszen Európában nagy hagyományokkal rendelkező, kedvelt sportágról van szó, ami tökéletes lehetőséget biztosít a városlátogatásra és a kedvencek egyidejű buzdítására" – állította a szakember.

Ők maguk külön promócióval nem készülnek, de az úszószövetséghez potenciális szállásadóként sok szálláshely bejelentkezik. A korábbi tapasztalatok szerint a csapatok és a szurkolók a hazai szövetségek ajánlásai alapján, vagy az internetről keresik meg a legkedvezőbb ár-érték arányú szállást.

A pozitívumok mellett érdemes megjegyezni azt is, hogy 2017-ben a megemelkedett szoba- és repülőjegyárak miatt a vb időszakában a „normál" városlátogató turisták száma visszaesett, az áremelkedés miatt ők akkor inkább a konkurens desztinációkat választották.

 

Szegeden telt házra számítanak

A kézilabda EB-hez hasonlóan, a verseny időszakára várnak nagyobb nyüzsgést Szegeden, mely valószínűleg hatással lesz nemcsak a szállodák, hanem – az éttermek és a parkolási helyzet miatt – még a taxisok forgalmára is. Előreláthatólag 8 csapat érkezik Szegedre, a vízilabda csoportmeccseket és esetlegesen az elődöntőket játsszák a városban.

„Hasonló volumenű sporteseményeknél 3 szálloda kerülhet szóba, a Novotel Szeged, a Hunguest Hotel Forrás és az Art Hotel Szeged. Az első kettő méretéből adódóan a vb csapatainak elhelyezésében előnyt élvez, mert a Covid 19-re hivatkozva egy helyen, szinte „burokban" szeretnék a szervezők elhelyezni a csapatokat. Az Art Hotel Szeged valószínűleg újra a headquarter ház lesz a szervezők, bírók, VIP-vendégek számára, mint más több ehhez hasonló eseménynél" – tájékoztatott Gál István, az Art Hotel Szeged general managere, az MSZÉSZ régióvezető-helyettese.

Úgy vélik, a szurkolók követik csapataikat a meccs helyszínére, így külön promóciót nem terveznek. Az még kérdéses, hogy melyik ország csapatai játszanak a városban, de telt házra vagy telt ház közeli foglaltságra számítanak az érintett időszakban.

 

Okkal bizakodnak a debreceni szállodások

Debrecen – Szegedhez hasonlóan – szintén nem volt még FINA-világbajnokság helyszíne, egyéb nemzetközi sporteseményekkel kapcsolatos tapasztalataik alapján azonban jó foglaltságban és eredményekben bíznak. Mind a sportolók, mind a szervező- és kísérőapparátus, mind pedig a szurkolók jelentős keresletet jelenthetnek a városban.

„Egyelőre nagyon friss a bejelentés, még nem érzünk számottevő emelkedést, sportolói lekérés viszont már érkezett" – tájékoztatta lapunkat Szerdi Zsuzsanna, az MSZÉSZ választmányának és ügyvezetésének tagja, a Hotel Lycium Debrecen szállodaigazgatója. Mivel az elmúlt években számos nemzetközi sporteseményt bonyolított a város és folyamatosan vannak kisebb sporteseményeik is, a közreműködő szállodák jól felkészültek, minden igényt ki tudnak elégíteni.

A rendezési alapelvekből eredően, részben az előírások, részben pedig a jelentkező mennyiségi igények miatt több szálloda is részt szokott venni a lebonyolításban. Egyes szállodák a csapatokat fogadják, mások a szervezőket, szurkolókat. Az érkező csapatok elérése a szervezőkön keresztül adott, a szurkolók eléréséhez viszont szükséges a promóció, noha az igazán elhivatott drukkerek azonnal megjelennek a piacon.

„A vb pontos menetrendje egyelőre nem ismert, így még nem látszik a jelentkezési igény, de a januári férfi kézilabda Európa-bajnokság idején valamennyi 3-4 csillagos szálloda és nagyon sok kisebb szálláshely érintett volt. Gyakorlatilag városi szinten is telt házat hozott az esemény az ilyenkor szokásos alapigények, például a szokásos üzleti vendégforgalom mellett" – osztotta meg tapasztalatát a szakember.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. márciusi számában jelent meg.