Megugrott Magyarország népszerűsége a horvát utazók körében

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. március 20. 12:54

A KSH adatai szerint 79%-kal nőtt hazánkban a turisztikai motivációval érkező horvát látogatók száma 2014-ben az előző évi adatokhoz képest.

A horvátok által magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában is 10,8%-os volt éves szinten a növekedés az előzetes adatok szerint. Budapest továbbra is a legfontosabb úti cél azon horvátok számára, akik legalább egy éjszakát töltenek nálunk. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország az idei évben is jelen lehetett – az előzőekhez képest még nagyobb standdal – a Place2go nemzetközi turisztikai vásáron, Zágrábban.

 

A horvátok magyarországi utazásait vizsgálva 2015 januárjában is folytatódott a kétszámjegyű növekedés, 16,6%-kal haladták meg az idei adatok az egy évvel ezelőttit, köszönhetően többek között a Magyar Turizmus Zrt. decemberi zágrábi kampányának – nyilatkozta Kincses Márk, a Társaság délszláv piacfejlesztési menedzsere. A zágrábi kampány azóta sem állt meg: a Magyar Turizmus Zrt. visszatérő kiállító a zágrábi Place2go nemzetközi turisztikai vásáron, amelyet ebben az évben március 13-15. között rendeztek meg 18 ország 170 kiállítója részvételével. A horvát piac legfontosabb közönségvására idén is igen sok érdeklődőt vonzott: a három nap alatt 15 000 látogatót regisztráltak.

A CroTour vásár helyét az elmúlt években fokozatosan vette át a vezető horvát utazási magazin kiadója által szervezett Place2go kiállítás, amelyet ebben az évben Darko Lorencin horvát turisztikai miniszter nyitotta meg Martina Bienenfeld, a Zágrábi Turisztikai Hivatal vezetőjével közösen. A kiállításon hazánk saját standdal képviseltette magát. A 24 nm-es magyar standon az Irány Pécs Nkft., a Hunguest Hotels Zrt. és a Tropicarium Óceánium Kft. mellett a Budapest Airport Zrt. vett részt társkiállítóként A horvát turisztikai miniszter személyesen is felkereste a magyar nemzeti standot, ahol találkozott Kincses Márk délszláv piacfejlesztési menedzserrel is.

Magyarország jelentőségét mutatja az is, hogy a kiállítás hivatalos programjában két magyar vonatkozású prezentáció is helyet kapott. Vincze Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. szakmai titkára prezentációjában bemutatta a Kína – Közép-Kelet-Európai Országok Turisztikai Koordinációs Központjának tevékenységét, valamint az együttműködés kínálta lehetőségeket a kínai piacon. A bemutatkozás egyik fontos célja az volt, hogy meghívják a horvát turisztikai szakma képviselőit a Kína – KKE Turisztikai Promóciós Év küszöbönálló budapesti rendezvénysorozatára.

A másik magyar vonatkozású prezentáció keretében Budapestet, mint vendégcsalogató gasztro-turisztikai desztinációt mutatták be. Kincses Márk a vezető horvát gasztronómiai magazin, az Ice i Pice szerkesztőjével beszélgetett erről a kiállítás színpadán. A beszélgetés során szó esett a horvát piacon különlegességnek számító magyar kézműves sörfőzdékről és az egyéb kulináris élvezetekről is, amelyek önmagukban is megérnek egy 3,5 órás utat Zágrábból.