Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása

Forrás: MTI

 2022. december 06. 10:57

Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának pályázatán elnyert százmillió forintból.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a Déri Múzeum Debrecen örökségének letéteményese, olyan kiállítóhely, ahol jelen van a nagyvilág, de a legfontosabb feladata "a debreceni örökség bemutatása, a debreceni identitás megfogalmazása a muzeológia eszközeivel".

A Géniusz Program forrásából most ez, a város örökségét, a cívis identitást bemutató állandó kiállítás újul meg, amelynek alapja a múzeumalapító Déri Frigyes hagyatéka és az azóta összegyűjtött értékek.

Utóbbi kapcsán Angi János múzeumigazgató megjegyezte: az új kiállítással "a hangulatot is beemelik a tárgyak közé", olyan interaktív installációkat is alkalmaznak, amelyek a mai közönség, a múzeumba járó fiatalabb korosztály számára is élményszerűvé teszik a Debrecen történetét a régészeti feltárásoktól az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakáig bemutató állandó tárlatot. A 2023-ra megújuló kiállítás kialakításába színházi látványtervezőket is bevonnak.

1848 emlékezete a Déri Múzeum állandó kiállításán

Fotó: derimuzeum.hu

Novák Ádám, a projekt szakmai felelőse a részletekről szólva elmondta: teljesen megváltoztatják a tárlatot, amely eddig kronológiai sorrendben mutatta be a város történetét. Koncepciójuk szerint a jövőben virtuális tereket is felhasználva, tematikus feldolgozásban, történeteken keresztül – például egy átlagpolgár vagy Méliusz-Juhász Péter, Rakovszky Dániel és Fazekas Mihály életén át – nyújtanak majd bepillantást Debrecen történelmébe.