Megújul a Halász-kúria Hevesen

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. december 11. 11:55

Teljes egészében felújítják a Halász-kúriát Hevesen. A műemlékjellegű épületben interaktív kiállítást és szobrászati műhelyt alakítanak ki.

A hevesi önkormányzat a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP)  keretében pályázott, és közel 300 millió forint támogatást nyert el a Halász-kúria turisztikai fejlesztésére.

A fejlesztésről Sveiczer Sándor polgármester a turizmus.com-nak elmondta, hogy az alföldi város régi terve valósul meg ezzel a fejlesztéssel. A kúria megóvása az örökségvédelem fontos része Hevesen, ahol a település szülötte, Kő Pál, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas szobrászművész alkotásainak kívánnak méltó helyet biztosítani.

A megújuló Halász-kúria Hevesen

Fotó: Turizmus.com / Mentusz Károly

Az épület hőszigetelést kap, új ajtókat és ablakokat szerelnek fel, elvégzik a tetőszerkezeti munkákat és korszerűsítik a fűtésrendszert is. Az áramellátást megújuló energiával, napelemes rendszerrel  biztosítják majd.

A kúriát Heves belvárosához közel, az 1930-as években Halász Viktor hevesi kereskedő építette, aki szőlőtermeléssel és borkereskedelemmel foglalkozott. A tulajdonos mindezek mellett egy szénbányászati vállalatnak is részvényese volt. A díszes épület homlokzatán ma is látható címerben a szőlő és a bányászkalapács is.

Az önkormányzati tulajdonban levő és most megújuló épületben kap majd helyet a még kevéssé ismert hevesi kúriák történetéről szóló kiállítás, amelyet interaktív formában tárnak a látogatók elé.  Emellett kortárs művészeknek is rendeznek tárlatokat. Alkotóműhely is lesz, miután egy interaktív szobrászati műhelyt is kialakítanak A kúria egyik termében  kávézót nyitnak, ahol ajándéktárgyakat is vásárolhatnak majd a vendégek. Az udvar is megújításra kerül, parkosítják és kiállítóteret is létrehoznak. Ezek mellett játszóteret létesítenek a gyerekeknek, az autóval érkezőknek pedig parkolót alakítanak ki. De azt is tervezik, hogy nyári alkotótáborokat szerveznek és emellett kézműves foglalkozásokat is tartanak a megújuló épületben.

A nyertes pályázattal kapcsolatos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezőt is kiválasztották, akivel szerződést kötöttek. Így a projekt megvalósítása el is kezdődhetett és a munkák várhatóan 2020. őszére fejeződnek be.

Ezzel a fejlesztéssel lehetővé válik, hogy az eddig kihasználatlan Halász-kúria a jövőben központi szerepet tölthessen be a város kulturális életében és a turizmusában is. Szeretnék, ha még több vendég érkezne Hevesre és arra törekszenek, hogy a Tisza-tó vidékének idegenforgalmába is még jobban bekapcsolják Hevest.