Megújul a Hévízi-tó parkja és a történelmi Schulhof sétány

Forrás: turizmus.com

 2021. március 31. 10:15

A Festetics családhoz köthető ismert és kevésbé ismert helyszínek bemutatása érdekében a Balaton turisztikai térség több helyszínén valósulnak meg fejlesztések, köztük Hévízen.

A projekt keretén belül olyan kulturális útvonal jön létre, amely a Festetics család örökségére alapozva mutatja be a térséget. Hévízen a fejlesztés célja a Tófürdő körüli sétány felújítása – írja közleményében Hévíz Város Önkormányzata.

Mivel a beruházás természetvédelmi területen valósul meg, ezért gondos tervezés előzte meg a kiviteli munkák kezdetét, környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberek bevonásával. Ennek eredményeként a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítanak a területen élő növény- és állatvilág, valamint a környezeti elemek védelmére – hangsúlyozták.

A zenepavilon látványterve

Fotó: Hévíz Város Önkormányzata

Az építési munkák első lépéseként történő tereprendezés a vegetációs időszakon kívül zajlik, hogy a munkafázis a madarak költési, fiókanevelési időszakát ne érintse.

A terület park jellegét és természetvédelmi értékét meghagyva a fa- és cserjeállomány egy része megújul. A kivágandó zöldállomány (összesen 63 bokor, cserje és fa) jelentős része nem őshonos, vegetációja gyér. Helyükre 12 500 új növényt telepítenek. Alapvető szempont volt a növényválasztás során a természetvédelmi érték, a díszítő érték és a változatosság. Fontos, hogy az év több szakában virágozzon a növény és különböző struktúra, lombszín díszítse megjelenését. Mivel az év teljes egészében látogatott a park, ezért sok lesz az örökzöld, ami természetvédelmi szempontból is kiemelten fontos.

A tóra való szabad belátás és a park térérzetnövelése miatt nagyobb volumenben a cserjeállományt újítják meg, de mindemellett a kivágott fákat is pótolják.

A megújuló sétány pergolával is gazdagszik

Fotó: Hévíz Város Önkormányzata

A 12 hónapos időtartamra tervezett fejlesztés keretén belül a területen új attrakciók és szolgáltatások biztosítják majd a vendégek kényelmét, és hívják fel a figyelmet a térségi látnivalókra. Történelmi hangulatban épülnek meg az új sétányok, a zenepavilon, a pergola, az ugróiskola és a fotópontok, valamint megújul a szökőkút, a térvilágítás, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés.

A munkálatok miatt a sétányon szakaszos lezárásokra kell számítani, azonban a felújítás nem okoz fennakadást a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház szolgáltatásaiban – hangsúlyozza az önkormányzat.

„A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék- és infrastruktúrafejlesztés I. ütem” című projekt 1 milliárd 256 millió forintos összköltségvetésből valósul meg, melyből Hévíz Város Önkormányzat mint konzorciumi partner támogatása 634 millió forint.

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetőként nyolc térségi partner fejlesztéseit fogja össze ebben a projektben. Az együttműködés célja egy egész évben elérhető, magas minőségű, a partnerek együttműködésén alapuló turisztikai termék kialakítása, mely kiemelkedő vonzerővel bír, illetve a térség egyedi arculatának formálásához is hozzájárul – írták a közleményben.