Megújul a két legnépszerűbb börzsönyi kisvasút

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 16:03

A két leglátogatottabb börzsönyi kisvasút, a 10 kilométer hosszú Királyréti Erdei Vasút és a 4 kilométeres Kemencei Erdei Múzeumvasút is megújul idén.

A királyréti sínpályát átmenetileg felbontják, cserélik, korszerű keresztaljakat helyeznek el, az útátjárókat felújítják, javítják a vízelvezetést. A munka során a bontott sínpályát átválogatják és újra felhasználják. Az 1978-ban épült Királyréti Erdei Vasút pályája eredetileg is bontott talpfákból készült, így elkerülhetetlenné vált a felújítás – számol be az Országos Erdészeti Egyesület honlapja. A pályaszakaszok felújítása mellett megújul a járműállomány is.

Az elmúlt években több százezer utast kiszolgáló kocsik és a 66 éves gőzmozdony mellett a többi mozdonyt is felújítják. Az állomány két új, kerékpárszállító kocsival bővül, a jelentősen megnövekedett biciklis turizmus jobb kiszolgálására.

A Pap-hegyi műhely épülete is hőszigetelést kap, így a műszaki kiszolgáló személyzet is jobb körülmények között végezheti majd a munkáját.

A Királyréti Erdei Vasút napenergiával működő kocsija

Fotó: Wikimedia Commons

A felújítás a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence – Feketevölgyben folytatódik a meglévő, ma is üzemelő 4 kilométeres pályaszakaszon. A sínpálya cseréje mellett itt is felújítják az átjárókat és a vízelvezető rendszert, amit a korábbi évek árvizei rendszeresen megrongáltak.

A munkálatok miatt előreláthatólag teljes pályazárra lesz szükség, várhatóan a tavaszi szezontól, de a felújítás megkezdéséig mindkét vonalon menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Szob-Márianosztra-Nagyirtás-Nagybörzsöny kisvasútvonal a meghirdetett menetrendje szerint, zavartalanul üzemel.