Megújul a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria

Forrás: MTI

 2020. szeptember 25. 16:56

Az épületet 643 millió forintból újítják fel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) keretében.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a pénteki alapkőletételi ünnepségén elmondta: a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram részeként Soprontól a magyar-román határ mellett fekvő Komlódtótfaluig 34 helyszínen újulnak meg látványosságok, köztük 19 kastély és 15 vár. A GINOP keretében mintegy 60 milliárd forintot fordít a célra a kormány.
A komplex projekt nemcsak a nemzeti örökség megvédéséről szól, hanem azt szeretné elérni, hogy a felújított műemlékek az adott régiók vonzáskörzetévé váljanak, ezzel segítve a munkahelyteremtésben a környéken élő termelőket és vállalkozókat – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a program az épületmegújítások mellett kiállításokat és egyéb turisztikai látványosságokat is kínál majd, amelyek országszerte családokat és turistákat vonzanak az adott körzetbe.
A beruházásról szólva elmondta, a 17. században, késő barokk stílusban épült kastély építészettörténetileg is jelentős emlék, modernizálása során alkalmassá teszik nagyobb rendezvények és esküvők megtartására, valamint a múltban itt élt földbirtokosok majorságait bemutató interaktív kiállítást is berendeznek benne.
Ígéret van arra, hogy a program nem fejeződik be a 34 kastély és vár felújításával, hanem egy újabb ütemben folytatni tudják Magyarország hasonló történelmi emlékeinek rekonstrukcióját – fűzte hozzá.

Az alapkőletétel 2020. szeptember 25-én

Fotó: MTI/Balázs Attila

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a program legkeletibb helyszínén lévő, műemléki védelem alatt álló kúria a felújítást követően a jómódú vármegyei köznemesség életébe nyújt majd betekintést az ide látogatóknak.
A várhatóan egy évig tartó munkálatok során restaurátori felügyelet mellett megújul az épület teljes külső homlokzata, nyolc belső helyisége és pincéje, ahol múzeumpedagógiai foglalkoztatót létesítenek – ismertette Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NÖF) ügyvezető igazgatója. Megújul a kastélypark és a hátsó kert, az épületet övező kerítés, korszerűsítik a közműveket, illetve egy új fogadóépületet is kialakítanak – tette hozzá.
Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Szatmárnak sok tartaléka van épített és természeti örökségben. Fontosnak nevezte ugyanakkor a település bekötőútjának felújítását és egy új kerékpárhíd építését a Szamos felett, amivel csatlakozni lehet a környék kerékpárút-hálózatához.
Az épületet a Becsky-család építtette, a kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth-családhoz és maradt birtokuk egészen az 1950-es államosításig. Ezt követően a termelőszövetkezet raktárként és istállóként használta, majd tűzvész pusztította el a tetőszerkezetét. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1961-62-ben állította nagyjából helyre.
A 643 millió forint értékű beruházást 442 millió forint uniós és csaknem 202 millió forint hazai forrásból finanszírozzák.