Megújul a Lánchíd környéke

Forrás: MTI

 2019. május 03. 14:05

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója és fejlesztése a Duna mindkét partján.

A Lánchíd felújításának támogatására a kormány eredetileg hatmilliárd forintot akart biztosítani, majd októberi határozatában arról döntött, hogy ezt kiegészíti egymilliárd forinttal, hogy ki tudják szélesíteni a híd járdáit – olvasható Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester közös közleményében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke időközben megvizsgálta, hogy a hídszerkezet miként képes elviselni a járdaszélesítésből adódó többletterheket. A vizsgálat eredménye szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukálna. Műszaki, városképi és finanszírozási okokból a fővárosi közfejlesztési tanács javaslata alapján a kormány ezért április 30-i határozatában visszavonta a Lánchíd járdaszélesítésének többlettámogatását. A járdák felújítása továbbra is a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg.

Turisztikai szempontból fontos terület újul meg

Fotó: pixabay.com

A közfejlesztési tanács megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek –Clark Ádám tér, Széchenyi tér – rekonstrukciójának és fejlesztésének a Lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét. A kormány április 23-án döntött arról, hogy a Lánchíd járdaszélesítéséről szóló kormányhatározatban szereplő egymilliárd forintot a szélesítés visszavonásával egyidejűleg a kormány visszaadja a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. Folyamatban van a Lánchíd, Várhegy alagút és Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása.

Kapcsolódó cikkek