Megújul a nagyrédei Fáy-kúria

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 06. 11:16

A Mátraljai község önkormányzata 86 millió forint pályázati támogatást nyert el az új turisztikai látványosság megvalósítására.

Az épület több funkciós feladatot lát majd el, és a generációk házaként működik. A kúriában hat kiállítótermes kulturális közösségi teret alakítanak ki,  és külön érdekesség, hogy a létesítmény egyúttal önmaga kiállítóhelye is lesz, miután a XVIII. századi belső tereit eredeti állapotukba állítják vissza – mondta lapunknak Siposné Fodor Judit, a község polgármestere. A beruházás kapcsán az épületben egy közel tízmillió forint értékű különleges berendezést is elhelyeznek, ami különleges számítógépes technológiával készít képeket igény szerint kiválasztott környezetben. A fejlesztéssel a Fáy-kúria Mátra új turisztikai látványosságaként fogadja majd a vendégeket.

A XVIII. század végi barokk épülethez a XIX. században két déli pavilont és tornácot is építettek. A kúriát korábban könyvtárként, később pedig gyógyszertárként hasznosították. A patikaszerek egykori házát időközben 10 millió forintos önkormányzati forrásból az Egészségházba költöztették át, így a Fáy-kúria jelenleg üresen áll.

A tornácos Fáy-kúria Nagyrédén

Fotó: Mentusz Károly

A nemes italairól híres Nagyréde a Mátrai borvidék egyik kiemelt települése, így a felújítandó Fáy-kúria irodalmi kávéházában borbemutatókat, kóstolókat is tartanak. Abban is bíznak, hogy a borvidék neves borászai és fiatal reménységei is bemutatják majd termékeiket a látogatóknak. Ezek mellett irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat is szerveznek. Az épületben három állandó kiállítást terveznek. Az egyik Nagyréde szülöttjének, a néhai Molnár József festőművésznek a hagyatéki tárlata lesz. A másik a helyi értéktár elemeit mutatja majd be, a harmadik pedig az egykori Szőlőskert Termelőszövetkezet történetét dolgozza fel.Mindezek mellett a kúria időszaki kiállításoknak is helyet ad, hogy a faluban jelenleg élő alkotók, illetve akik Nagyrédén születek, de ma már hazánk más településein tevékenykednek szintén bemutatkozhassanak.

A kúria parkja is új arculatot kap

Fotó: Mentusz Károly

A fejlesztés során nemcsak műemlék épület, hanem közvetlen környezete is megújul, miután új parkot alakítanak ki, angol kerti járdákkal és a tornác előtti rendezvénytérrel. Emellett gépkocsi parkolókat és kerti pavilont is létesítenek, amit házasságkötések helyszíneként is használhatnak majd.

A nyertes pályázattal két új munkahelyet teremtenek, és az önkormányzat azt is vállalta, hogy évente legalább 1800 látogatót fogadnak a felújított kúriában. Fontos céljuk, hogy a szolgáltatásokkal bevételt hozzanak a településnek.

Az épület felújítására és parkra a műemlékvédelmi szakemberek által engedélyezett tervek már elkészültek. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után pedig megkezdődhetik a kivitelezést, amelyet várhatóan 2018 végére be is fejeznek.