Megújul a stockholmi Grand Hotel

Forrás: turizmus.com

 2018. január 01. 13:50

A Nobel-díjasoknak szállást adó épület homlokzatán már tesztelik, mennyire tetszik a közönségnek az új elképzelés.

A svéd főváros ikonikus épülete a Grand Hotel, amely hozzátartozik a város látképéhez, és amely minden decemberben a világsajtó fókuszába kerül, ugyanis a Nobel-díjjal kitüntetettek és családtagjaik itt szoktak lakni. A XIX. századi épület homlokzatát most renoválni fogják, vagy inkább visszaállítják az eredetit, hiszen régen nem vöröses színezésű volt az épület.

Ma még furcsa lesz elképzelni, hogy világos lesz a homlokzat, hiszen kicsit megváltoztatja a megszokott városképet is. Ehhez illeszkedő árnyalatban a stukkók és az épületdíszek is felfrissülnek. Hogy képet alkossanak róla az ott lakók és a turisták, az új homlokzat egy kis részen már látható: a főépület jobb alsó sarkában egy tesztfázis elkészült, hogy ízelítőt adjon a majdani külső megjelenésből.

A Grand Hotel 1874-ben

Fotó: turizmus.com

Tavasszal minden világos lesz, átvitt és közvetlen értelemben is - idézi az alltomsresor.se turisztikai hírportál Pia Djupmarknak, a szálloda vezérigazgatójának a szavait.  - Az új homlokzattal szeretnénk elmondani a Grand Hotel történelmét" – tette hozzá a patinás szálloda vezetője.

A jókora épület eredeti dokumentációja alapján dolgoznak. A cél, hogy az autentikus történelmi környezet egyesüljön a legkorszerűbb technológiával. 

Az évek során a ház több átalakuláson ment keresztül. Az eredeti változatot párizsi példaképek inspirálták, de a késői századforduló, valamint a londoni és a berlini szecessziós stílus hatása is érezhető. Folyamatos volt természetesen azóta is a karbantartás, a modernizáció, ugyanakkor a skandináv klasszicista szokások megőrzése.

Kevés olyan klasszikus épület van Stockholmban, amely ilyen erősen befolyásolja a város arculatát - mondja Per Kallstenius építész. A jövőben a bejárat megújítását, a tető újbóli festését és más munkákat is tervezik, hogy méltóképpen ünnepeljék majd a szálloda megnyitásának 150. évfordulóját.

Kapcsolódó cikkek