Megújul a szolnoki MÁV-strand

Forrás: szoljon.hu

 2018. október 09. 15:57

A tervek szerint 2019 szeptemberére fejeződik be a szolnoki MÁV-strand felújítása mintegy 1 milliárd forintból.

Szalay Ferenc polgármester a munkaterület október 9-i átadása előtt elmondta, Szolnok három éve vette át a területet a MÁV-tól, a felújítás terveinek elkészülte után most indulhat az építkezés. „A nagy hagyományokkal rendelkező szolnoki MÁV-strandon a kültéri medencéket felújítják, illetve egy 980 négyzetméter alapterületű új épület is létesül. A használaton kívüli strandfürdőt és egyéb, sport- és szabadidős célú épületek egy részét lebontjuk, s részben új, részben felújított épületekkel és létesítményekkel szépül meg a régi strand területe” – mondta ki a polgármester.

Új öltöző épül, felújítják a meglévő gyermek- és meleg vizes medencéket, a régi úszómedence átalakításával és teljes korszerűsítésével egy 50 méteres, utánpótlásversenyekre alkalmas medence és pancsoló is várja majd a látogatókat. Az egykori sportszálló – a régi MÁV-étterem – épületét is korszerűsítik a teljes alapinfrastruktúrával (ivóvíz- és szennyvízhálózat, termálvíz és hidegvíz-hálózat) együtt, sőt lesz egy új meleg vizes kút is.

A régi épületeket vagy lebontják, vagy felújítják

Fotó: szoljon.hu/Csabai István

A MÁV-strandot fénykorában a nyári hónapokban 25–30 ezer fürdőző kereste fel. A strand sorsát a fürdők korszerűsítésével kapcsolatos szabályozás pecsételte meg. Az 1996-os kormányrendelet szerint ugyanis az unióhoz való csatlakozás megkövetelte, hogy korszerű strandfürdők üzemeljenek. Ennek értelmében 2002. december 31. után már nem lehetett a medencéket töltő-ürítő üzemeltetéssel működtetni, így a MÁV-strand 2003-ban bezárt.

 

Kapcsolódó cikkek

Bővül a RepTár

2018. június 21.