Megújul a turai Schossberger-kastély

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 04. 10:08

Az életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első felére a BDPST Zrt. beruházásában.

A műemléki védelem alatt álló épület a most lezárult kéz munkafázis eredményeként megújult tetőszerkezettel és 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigeteléssel várja az év végét és a teljes külső és belső megújulást. A rekonstrukció érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező kastélyparkot is, amelybe már eddig is több száz növényt telepítettek. A helyi közösség életében fontos szerepet játszó műemléki épület és a hozzá tartozó kastélypark jövő év első felében nyerheti vissza teljesen eredeti állapotát. „A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek” – mondta el Tóth Judit, a BDSPT Zrt. vezérigazgatója.

A  teljes felújítás 2019 első felében fejeződik be

Fotó: turizmus.com

A szakember kiemelte azt is, hogy az új funkció kiépítése nem jelenti a kastély kisajátítását. „Terveink szerint az épület és az egyedülálló kastélypark előre meghatározott „nyílt napokon”, az eredetileg tervezett rekreációs funkció és a vendégek zavarásának elkerülésével, nyitva áll majd a látogatók előtt, hiszen egy hazánkban különleges építészeti kulturális műemlékről van szó, amelyet nem szabad elzárni az érdeklődők elől” – hangsúlyozta.