Megújul az Álompart és a csónakkikötő Dinnyésháton

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 30. 11:32

A Tisza-tavi strandfejlesztési program keretében, a tiszanánai önkormányzat több mint 82 millió forintos beruházással újítja meg a dinnyésháti Álompartot.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatásával pedig 250 millió forint értékű fejlesztést valósítanak meg a csónak kikötőben.

Tóth József, Tiszanána polgármestere lapunknak elmondta, hogy mind a két projekt megvalósításához megtették az előkészületeket. Jelenleg tart a közbeszerzési folyamat, azt követően választják ki a kivitelezőt. A tervek szerint megújulnak a dinnyésháti strandon és annak területén levő épületek és építmények. De felújítják a kapubejárót is, amelyet elektromos sorompóval látnak el. Ugyancsak megújul a terasz, a színpad, a sétány, a kézi komp, valamint a szabadtéri főzőhelyek is.

A parti sétány is teljesen megújul Dinnyésháton

Fotó: Mentusz Károly

A felújítás során kicserélik a kandelábereket és az információs táblákat, továbbá fásítanak, játszóteret, fedett rendezvényteret, valamint az eszközök tárolására szolgáló fedett színt is építenek. A női és a férfi mosdókat, a mellékhelyiségeket, a vízi mentő őrtornyot szintén felújítják. Mindezek mellett napozószigetet, valamint információs pultot is kialakítanak. Különböző eszközöket vásárolnak, hogy a büfé választékát növeljék és a szolgáltatások körét bővítsék.

A strandot körbefutó sétányon található három fahidat is felújítják, így a pihenni vágyók az élő Tisza mentén körbe is sétálhatják a strandot. A vendégek személy- és vagyonbiztonságának növelésére pedig térfigyelő rendszert építenek ki.

Mindezek mellett bővítik a jelenleg csaknem teljes kihasználtsággal működő csónakkikötőt is. Az új férőhelyek pedig lehetővé teszik, hogy a Tiszán vízitúrázó vendégek Tiszanánán pihenésre álljanak meg. A jelenlegi kikötő medencét viszont kikotorják és mentesítik az iszaptól, emellett egy mobil stégrendszert is telepítenek a kikötőbe, ahová csónakok, kenuk, kajakok köthetnek majd ki.

A felújítás része lesz, hogy bővítik a helyeket a csónakkikötőben

Fotó: turizmus.com

A tervek szerint recepciós épületet is létesítenek, ahol a csónak kikötőhöz és a strandhoz válthatnak belépőt az érdeklődők. Ebben az épületben ajándékboltot és kerékpárt tárolót is nyitnak. Ezt később kerékpárkölcsönzőkét működtetik.

A gát védett oldalán kilátó épül, ahonnan a látogatók közelről ismerhetik meg a Tisza természeti adottságait és élővilágát. A kilátóhoz felvonó is készül, így a mozgássérültek is részesei lehetnek az élményeknek. A beruházások várhatóan ez év végéig fejeződnek be, melyekkel még vonzóbbá teszik az Álompartot Dinnyésháton.