Megújul az Aquincumi Múzeum főépülete

 2023. január 13. 11:59

Megújul és bővül az Aquincumi Múzeum és környéke: korszerűsítik a kerítést, új állandó kiállítást hoznak létre ,,Aquincum és a pannóniai limes” néven, valamint több interaktív tájékoztató elemet is létesítenek.

A sokak által kedvelt óbudai múzeum egy új, különleges látványelemeket tartalmazó élményfallal fog bővülni, új múzeumrész épül a föld alá, illetve az ókori római templomokat idéző múzeumi épületet is felújítják – írta meg a welovebudapest.com.

1894-ben adták át az Orczy Gyula által tervezett épületegyüttest, melyhez rövid idő után hozzáépítettek két oldalszárnyat. A múzeum állapota leromlott az elmúlt évtizedek során, így szükségessé vált egy olyan építészeti koncepció, amely egyszerre oldja meg a megőrzés és a bővítés igényét is.

Az üvegfal interferencia-fóliázásával a kiállított emlékeket rendszerező, tematikus szakaszok jelennek meg a kőtári térben

Fotó: Nautes Architects

 

Az Aquincumi Múzeum régi épületének helyreállítása a lehető legpontosabban fog megtörténni a Nautes Architects által. A célok között szerepel a falfestés és az épületszobrászati munkák gazdagságának helyreállítása és a természetes fény uralta belső terek megteremtése.

A felújítás emellett magába foglalja az állandó és az időszaki kiállítás tereit, a kőtári épületeket, a látványraktárat, a konferencia és multifunkciós nagytermet, a múzeumpedagógiai foglalkoztatót, a büfét és az üzemeltetési helyiségeket - írta meg az Építészfórum.

A föld alá kerül kialakításra egy új múzeumrész, amelynek padlószintje az Aquicum városának római kori szintjével lesz azonos. Középpontjában egy átrium helyezkedik majd el, itt lesznek bemutatva a fellelt római kori maradványok.