Megújul az ország egyik leghíresebb püspöki palotája

Forrás: Magyar Építők

 2018. június 29. 11:34

A Sümegen található barokk épületegyüttes restaurációját mintegy 1,8 milliárd forintból végzik el a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében.

A több mint 250 éves barokk épület restaurációja során többek között elvégzik a főépület tartószerkezet-megerősítési munkáit, a belsőépítészeti felújítást, a gépészeti feladatokat, a közműellátás és a csapadékcsatornák fejlesztését, a festői, kőrestaurátori munkákat, és felújítják a melléképületet. A restauráció a mintegy 2600 négyzetméteres palota körülbelül 1500 négyzetméterét érinti. A beruházó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. fenntartja a lehetőséget arra, hogy felújítás során további alprojekteket is megvalósítsanak, így utólag elvégezhetik a vízszigeteléseket, több pinceszinti és első emeleti helyiségcsoport teljes művészi restaurációját, valamint környezetrendezési feladatokat is.

Sümeg látképe a püspöki palotával

Fotó: magyarepitok.hu

Az 1748 és 1755 között épült barokk stílusú püspöki palota korábban részleges felújítást kapott. A szintén turistalátványosságként ismert sümegi vár alatt fekvő díszes épületben múzeum működik, melyben többek között a palota híres falfreskóit is meg lehet tekinteni.

A Balaton-felvidéki Dunántúli Magasépítő Kft. és az SZ-L BAU Építőipari Kft. konzorciuma végezheti el a munkát. Az összesen 1,82 milliárd forintos fejlesztés az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával valósul meg.