Megújul Bács-Kiskun megye legimpozánsabb épülete

Forrás: Magyar Építők

 2019. április 18. 11:31

Közel 3,5 milliárd forintból megkezdődik a Kecskeméti Városháza műemléki felújítása. A rekonstrukció közel 12 ezer négyzetméternyi területet érint.

A beruházás keretében 6520 négyzetméteren tetőfelújítást végeznek, a homlokrekonstrukció pedig 5940 négyzetmétert foglal majd magába. A homlokzat megújításának részeként 1157 darab műkőelemet gyártanak le vagy restaurálnak, valamint közel 500 darab fanyílászárót rekonstruálnak. A tetőszerkezet rekonstrukciója az eredeti Zsolnay-mázas hódfarkú cserép helyreállításával valósul meg. A műemléki helyreállítás keretében a felújítás magában foglalja még: az előcsarnok és díszlépcsőház festését (350 m2), a tárgyaló és ruhatár falburkolatai, bútorkárpitjai, beltéri nyílászárók és lépcsőházi korlátok fa szerkezeteinek felújítását, belsőtéri lépcsők és 10 darab pihenő rekonstrukcióját, csillárok, korlátok és kilincsek felújítását, valamint a közel 250 m2-es díszterem restaurátori munkáit.

A városháza Kecskemét főterén áll

Fotó: Wikimedia Commons

A fejlesztés során megoldják a városháza akadálymentesítését, beleértve a felvonó elhelyezését is. A turisták számára elérhető területeken, az irodákban és közlekedőterekben a fal- és mennyezetfestést, valamint a padlóburkolat felújítását és cseréjét végzik el. A teljes épületen épületvillamossági és -gépészeti felújítást végeznek, ezenkívül az épület belső udvarát és közvetlen környezetét is rendbe rakják.

A városháza Kecskemét főterén áll, 1893 és 1897 között épült szecessziós stílusban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján.

Kapcsolódó cikkek