Megújul, fejleszti turistabarát szolgáltatásait a bakonybéli monostor

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2018. október 21. 21:06

Az 1000 éves Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújításának és turisztikai fejlesztésének részeként a hétvégén átadták a felújított Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot.

Az ünnepélyes templomszentelésen jelen volt Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát, illetve a bencés világ prominens személyiségei, köztük Donato Ogliari főapát. A templom egyik ékessége, a keresztelőkút a bejárathoz került, az oltárt pedig 300 éves olajfából faragták.

A felújított Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplom

Fotó: MTI

A szertartás előtti sajtótájékoztatón Halmos Ábel, a monostor perjele felidézte, hogy húsz esztendeje tértek vissza a településre a bencés szerzetesek, azóta várnak a felújításra. A templom a közösség szimbóluma, ezért kiemelten fontos az itt élőknek.

Soltész Miklós, Halmos Ábel és Márkus Zoltán a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

A monostor templomának felújítására és a szomszédságában épülő turisztikai látogatóközpont létesítésére 1,4 milliárd forintot fordít a kormány, ebből a templomra 570 millió forint jutott - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Emlékeztetett, az 1018-ban alapított monostort először az 1530-as években a török pusztította el, másodszorra, 1786-ban II. József és a felvilágosodás vetett véget működésének, 1950-ben pedig a kommunizmus.

Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere elmondta, hogy a monostor alapításának ezredik évfordulójára emlékezve számos programot szerveztek, millenniumi parkot építettek. Ezen túl, a monostor turisztikai projektjéhez kapcsolódva, TOP-os pályázati forrásból 148 millió forint értékben tanösvénnyel egybekötött fejlesztést valósítanak meg, mely a Szentkút felújítását is magában foglalja.

A monostor kertje. A monostorban jelenleg is nyolc szerzetes él

Fotó: turizmus.com

Elmondta, az 1200 lakosú, jelenleg több mint 700 vendégággyal rendelkező településen nem is  annyira a turizmus mennyiségének, sokkal inkább minőségének, fenntarthatóságának fejlődését várják a projekttől, és igyekeznek a település turizmusát tudatosan szervezni, tervezik például további parkolók létesítését a centrum közelében.

A monostor bejárata

Fotó: turizmus.com

A millenniumi projekt fő célkitűzése egy minőségi, a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi és országos szinten is versenyképes, élményalapú vallás- és zarándokturisztikai attrakció kialakítása a monostor szakrális tereinek, turisztikai és szolgáltató épületeinek, közösségi tereinek a megújítása által. A fejlesztés keretében a monostorhoz tartozó épületek is megújulnak, bővülnek.

A templomavatáspercei, középen Várszegi Asztrik

Fotó: turizmus.com

A keresztelőkutat megtöltik szentelt vízzel

Fotó: turizmus.com

A templomavatást ünnepi szent mise követte

Fotó: turizmus.com