Megújul Frigyes főherceg pavilonja

Forrás: turizmus.com

 2020. február 12. 15:28

Hamarosan befejeződik Habsburg Frigyes főherceg millenniumi pavilonjának felújítása a Gemenc Zrt. pörbölyi ökoturisztikai központjában. A most kezdődő FEHOVA kiállításon az erdőgazdaság standjánál (A pavilon 205) bárki megismerkedhet a pavilon eddigi történetével.

Lemberg (1894 – ma Lviv, Ukrajna), Budapest (1896), Szekszárd (1897), Keselyűs (1971) és Bárányfok (1981) után 2019-ben Pörbölyre került az impozáns, vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit – t

A pavilon egyedülálló műemlék. Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon. Az „Ezredéves" rendezvénysorozat 250 pavilonjából ma már talán ez az egyetlen fennmaradt épület. A legtöbb a kiállítás után néhány évvel megsemmisült.

A felújítás után újra régi fényében pompázik majd a pavilon

Fotó: Fortepan / Csontos Péter, Gemenc Zrt.

1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófea múzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd sokáig üresen állt. Az épületet utoljára 2002-ben újították fel az „Élet az ártéren" című kiállítás számára.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítást ismét Magyarországon rendezik meg. A vidéki események között fontos szerepet kap a felújított pavilon is a világkiállítás egyik vidéki helyszíneként.  A Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló Millenniumi Pavilon felújítására és áthelyezésére. Az impozáns épület vadászati-kulturális kiállítóhelyként fog működni. A kiállítás a világhírű gemenci gímszarvas életciklusát mutatja be interaktív módon. A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.