Megújul Keszthely barokk műemléképülete

Forrás: turizmus.com

 2019. június 17. 13:35

A Reischl-féle sörház felújítása után az épületben sokfunkciós közösségi, valamint kereskedelmi-szolgáltató terek jönnek létre.

A leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttes rekonstrukciója 850 millió forintból valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - írja a Magyar Építők.

A helyiségek kialakításával a keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is megteremthetik. Az egykori sörház belső udvarán a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki. A munkaterületet a napokban veszi át az ezzel megbízott cég, a kivitelezési munkák pedig jövőre fejeződnek be.

További 250 millió forint pályázati forrásból az épületegyütteshez kapcsolódó barokk szárny is megújul. Ebben az épületrészben szövetkezeti boltot és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki. A kereskedelmi egységek létrehozásával a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását segítik.

Ilyen lesz a megújult sörház

Fotó: magyarepitok.hu

A fejlesztés eredményeként Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg. Az uradalmi sörházként működő épületegyüttest 1770 körül, Festetics Pál megrendelésére építették. Az üzemeltetést 1844-ben Reischl Vencel cseh származású serfőző vette át.