Megújul két szolnoki templom

Forrás: MTI

 2019. január 03. 10:49

Szalay Ferenc polgármester szerint a beruházások hosszú távon nemcsak a templomok küllemének megóvását szolgálják, de a környék egyházi turizmusának fellendítését is nagyban segítik majd.

A Belvárosi Szentháromság templom műemlék épületének felújítására 1,3 milliárd forint, a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya templom –ismertebb nevén vártemplom – korszerűsítésére 200 millió forint jut. Máthé György esperes-plébános elmondta: a beruházások részletes tervezése a napokban indul. A barokk stílusú belvárosi templomot korábban már tizenhét szakterületen vizsgálták a szakértők, öt évvel ezelőtt már elkészült az épület teljes felújítási terve is. A cél a templom teljes mértékű külső-belső felújítása, egy korszerű kamerarendszert is működtetnek majd a tervek szerint. A klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplomot is teljes mértékben korszerűsítik majd a szakemberek, ezen kívül megújul a mellette levő plébánia is.

A megújulás előtt álló Belvárosi Szentháromság templom Szolnokon

Fotó: Wikimedia Commons

Máthé György kitért arra, hogy a hívek adományából és az egyházi adóból nem tudták volna finanszírozni ezeket fejlesztéseket, az azokból befolyó összeg ugyanis csupán a működésre elég. Vasárnaponként a Belvárosi Szentháromság templomot mintegy ezerötszázan látogatják, míg a vártemplomba körülbelül százhúsz ember tér be.

Kapcsolódó cikkek