Megújul a strand és a belső kikötő Tiszabábolnán

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 08. 11:54

Várhatóan 2019 őszéig felújítják a strandot és belső kikötőt a Tisza-tavi faluban. Az önkormányzat 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a beruházásra.

A korábbi évek fejlesztéseinek eredményei már mutatkoznak Tiszabábolnán.  A vendégek teljesen komfortos faluba érkeznek, miután korszerű közműhálózatot alakítottak ki, és az utak, a járdák is rendben vannak. Ezeknek, valamint a vonzó természeti környezetnek köszönhető, hogy ma már szinte minden második épület üdülő, vendégház, vagy panzió  a faluban, ahol mintegy félszáz szálláshelyen fogadják a látogatókat – tájékoztatott Hencz Zsolt polgármester.

Így az idei turisztikai főszezon is telt házas volt Tiszabábolnán – hangsúlyozta a település első számú vezetője –, ahová nagy számban érkeztek vendégek hazánk különböző részeiből, továbbá Ausztriából, Hollandiából és Németországból is jöttek fürdeni, horgászni, csónakázni, pihenni. A Tisza-part ugyanis nagyon közel van a kis település központjához. A holtágon található szabadstrand több horgász kedvenc helye. A nyári tábor is turnusokban fogadta a vendégeket, ahol a kerékpáros turisták mellett, családok és gyerekek is szálláshelyet találtak. Tavaly mintegy 10 ezer vendégéjszakát számláltak Tiszabábolnán, ezt a számot idén várhatóan túlszárnyalják.

A kajakosok és kenusok egyik kedvenc helye lehet a jövőben a külső kikötő

 

A pályázati támogatásnak köszönhetően a strand és a belső kikötő hamarosan megújul.  A tervek szerint a szabadstrandot komfortosítják. Elvégzik a szükséges földmunkákat, a partszakaszon pedig kényelmes napozóteret alakítanak ki, különböző kiszolgáló egységekkel. Öltözőket építenek, hideg-meleg hideg vizes kabinokat szerelnek fel. A belső kikötőnél pedig téli csónakházat, zuhanyzót, vizesblokkot, haltisztítót létesítenek. A kikötő parti részén földmunkákat folytatnak és parkot is kialakítanak, hogy még vonzóbbá tegyék ezt a részt. Arra törekszenek, hogy az új beruházás illeszkedjen a természeti adottságokhoz, valamint a táj és a növényzet nyújtotta lehetőségekhez.

Az egyik legvirágosabb hét végi üdülőház Tiszabábolnán

Fotó: Mentusz Károly

Az önkormányzat tárgyalásokat kezdett a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, a külső – úgynevezett élővizes – tiszai kikötő fejlesztésére is. Ezt közös konzorciumban valósíthatják meg. Azt szeretnék, ha az előírásoknak megfelelő úgynevezett három-négy lapátos, minőségi kikötőt alakíthatnának ki. Ezáltal nemcsak a kajakosoknak és a kenusoknak, hanem a helybeli és a Tiszabábolnára látogató horgászoknak is kulturált kikötőt biztosíthatnak a jövőben.