Megújulnak a mohácsi busójárás színterei

Forrás: MTI

 2019. június 26. 13:20

Megkezdődött a busójárás színtereinek mintegy 850 millió forintos megújítása Mohácson – jelentette be a Duna-parti város polgármestere a projekt nyitórendezvényén.

Szekó József a mindössze nyolcmillió forintos önrészt igénylő, fejlesztési forrásból megvalósuló beruházás indokairól elmondta: mivel egy évtizede a szellemi kulturális örökség részét képezi a mohácsi busójárás, az ebből is fakadó, egyre növekvő népszerűsége folyamatosan arra ösztönzi a várost, hogy a télűző népszokást időben és térben is kiterjessze.

A részben már a következő busójárásra látható eredményekkel járó építkezések a farsangi időszak legnépszerűbb hazai programjának egyik legforgalmasabb részét, a Deák teret érintik elsősorban, amely teljes megújításon megy keresztül jelenleg.

A rekonstrukció során a többi között kilencezer négyzetméteren térkövekkel burkolt sétautakat, térrészeket alakítanak ki, a tér tengelyében lévő rendezvényterületet a kitelepülő árusok számára közművekkel látják el, a téren álló monumentális Hősi emlékművet felújítják a projekt során, emellett egy leengedett állapotban nézőtérként is funkcionáló vízmedencét alakítanak ki.

Mohácson a rendszerváltozást követően indult köztérfejlesztési programok egyik legnagyobbjának számít a most folyó munka

Fotó: mohacs.hu

Mohácson a rendszerváltozást követően indult köztérfejlesztési programok egyik legnagyobbjának számít a most folyó munka. Az 1930-ban kialakított Deák téren ilyen átfogó fejlesztés annak létrehozása óta, azaz csaknem egy évszázada nem történt – mondta el a városvezető.

A fejlesztés illeszkedik a mohácsi közterületek felújításával kapcsolatos önkormányzati programba. Néhány hete adták át a városban a több mint félmilliárd forintból megújult, 2,5 hektáros zöldfelületű Szepessy parkot is, amelyen új közvilágítási hálózatot, sétautakat, játszóteret is kialakítottak, valamint kerékpártárolókat helyeztek el, továbbá futópálya és szabadtéri tornapálya jött létre – hangzott el a projektnyitón.