Megújult a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely

Forrás: turizmus.com

 2019. november 22. 12:44

Összesen 1,2 milliárd forintból valósul meg a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztése Fenékpusztán.

Az utóbbi projekt részeként befejeződött az épület külső és belső felújítása, lecserélték a burkolatot és a tető nádazatát, új kiállítóteret hoztak létre, valamint megújult a Matula-kunyhó is.

Kiállítás a Diás-szigeti Fekete István Emlékhelyen, Fenékpusztán

Fotó: MTI / Varga György

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) igazgatója a november 17-i átadáson elmondta, a 22,5 millió forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a 21. század igényeinek megfelelő körülmények között őrizhetjük tovább Vönöczki Schenk Jakab, Gulyás József, Tildy Zoltán, Fekete István, és volt kolléga Futó Elemér örökségét – olvasható a kormany.hu-n

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az átadásán hangsúlyozta: a Balaton térségében 2015 óta a külföldi és belföldi turisták száma összességében 14 százalékkal emelkedett, évente eléri 2 millió főt. Közlése szerint a Magyarországon nyilvántartott ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele valamely nemzeti park fenntartásában van.

A Matula-kunyhó Fenékpusztán, háttérben a Fekete István Emlékhely

Fotó: MTI / Varga György

A BFNPI esetében a 2010-ben mért csaknem 300 ezer regisztrált érdeklődő száma mára eléri az évi csaknem 450 ezer főt. Az igazgatóság négy látogatóközpontot, húsz tanösvényt, négy idegenforgalmi hasznosítású barlangot, egy tájházat, hét egyéb bemutatóhelyet és két erdei iskolát működtet - hangzott el a Fekete István Emlékhely átadásán.