Újítások a Festetics-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2016. május 03. 14:16

A keszthelyi Festetics-kastély / Helikon Kastélymúzeum a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban (1880–1930) – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című pályázat keretében magas nívójú szolgáltatásokat nyújtó múzeummá fejlődött.

Ezen folyamatnak a látogatómenedzsment-rendszer bevezetésétől az ajándékbolt és a kávézó bővítésén át az új – egyirányú, elkülönült be- és kijáratú – látogatási útvonal kialakításáig és a modern kastélymonográfia elkészítéséig számos projektelem képezte részét. A kiállítóterület növeléséhez a kastély igazgatási irodái új helyre költöztek az egykori főúri lakóterekből, és a felszabadult helyiségek területén rendezték meg a hiánypótló „Festetics Arcképcsarnok – térbeli olvasókönyv a család generációiról” kiállítást, amely révén – eddig kiaknázatlan – lehetőség nyílt a família egymást váltó tíz generációja tizenegy tagjának a bemutatására egy térbeli időszalag-installáció segítségével.

A szintén újonnan létrehozott „Hercegi rangra emelt magyar családok terme” installáció pedig egy viszonylag szűk, de annál érdekesebb témát bont ki, azt a 13 magyar főnemesi családot mutatja be – köztük a Festeticseket –, amelyek elnyerték a hercegi rangot. Sor került a kastély barokk kori pincéjének fejlesztésére, az ott található Balatoni Borok Háza területének és szolgáltatási lehetőségeinek a növelésére, valamint a cserszegi fűszerest nemesítő Bakonyi Károly emlékszobájának berendezésére. A kastélytorony kilátóként nyílt újjá. Az enteriőrkiállítást öt nyelvű, tabletes vezetés mutatja be a vendégeknek. Az Eiffel műhelyében készített szerkezeti elemekből épített Pálmaház, és benne a lepkegyűjtemény és a hibiszkuszgyűjtemény kapui kitárultak a nagyközönség előtt.

 

A legjelentősebb új attrakciós elem a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó egykori Amazon Szálló, a Festetics-uradalom egykori vendégfogadója leromlott állapotú épületének a teljes rehabilitációja volt. Az épület egykori funkciójához illeszkedő tematika, az itt megvalósított „Főúri utazások, úti kalandok” interaktív kiállítás egyedülálló élményt és ismeretanyagot kínál a Balaton környékére látogatóknak, a vasúton, kocsin, vízen, és levegőben (léghajóval) történt századfordulós utazások bemutatásával. Az Amazon Szállóban új rendezvény- és konferenciaközpont is létesült. A projekt keretében új időszakos kiállítótermek, többcélú rendezvényterek, új turisztikai információs pont és a kastélyról szóló imázsfilm vetítésére új filmvetítő- és oktatókabinet létesült. Egy külön pályázat keretében helyreállították a kastélypark jelentős részét, a kert ennek köszönhetően ismét a 19–20. század fordulójának látható állapotát idézi. A fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség nyílt a kastély közösségi kulturális térként történő újrapozicionálására, valamint a kastélyra épülő rendezvények felfuttatására. A beruházás részeként környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok miatt az Amazon Szálló épületében és a Pálmaházban új, megújuló energián alapuló fűtési rendszert alakítottak ki, valamint sor került a múzeum akadálymentesítésére is, amelynek részeként új lift is készült.