Megújult a Fiumei úti sírkert árkádsora

Forrás: MTI

 2020. március 10. 13:28

Budapesten átadták a Fiumei úti sírkert felújított északi árkádsorát és a Salgótarjáni utcai zsidó temető helyreállított falát.

A most megújult északi árkádsor 89 méter hosszú, 18 méter széles, csaknem 20 méter magas. Az északi árkádok alatt 86 síremlék található, melyből 18 védett sírhely. Itt nyugszik többek között a Gundel, a Jungfer és a Lingel család is.

Az itt található négy kupolacsarnok márványmozaik falképeinek megőrzése azért is kiemelkedő jelentőségű, mert ezek a sírkert szecessziós ékkövei – mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója a pénteki átadó ünnepségen.

Felidézte: az árkádsorok építése óta eltelt több mint száz esztendő alatt a legutóbbi átfogó felújításra az 1970-es évek közepén került sor. Az északi árkádsor felújítási munkái 2017-ben kezdődtek meg.

A műemléki munkálatok magukba foglalták a vörösrézlemezzel fedett tetőszerkezet, a keménymészkő homlokzatok, kupolák, kripták, teraszok és mellvédek, a gipszmennyezetek, a kriptaemelők felújítását, valamint a muranói üvegmozaik felületek restaurálását.

Az északi árkádok alatt 86 síremlék, köztük 18 védett sírhely található

Fotó: Facebook / Fiumei úti sírkert

A több mint két és fél évig tartó restaurálási és felújítási munkálatokra több mint bruttó egymilliárd forintot fordított a NÖRI a kormány által biztosított központi költségvetési forrásból.

A Salgótarjáni utcai temetőben 2018 novemberében kezdődött meg a déli kerítésszakasz teljes rekonstrukciója. A nyomvonalszakasz felújítása csaknem 1000 tonna súlyú, 12 ezer 500 darab egyedileg méretezett és kézi erővel megmunkált kemény mészkő felhasználásával valósult meg. A teljes munka másfél évet vett igénybe mintegy bruttó 2 milliárd forint értékben.