Megújult a Hajósszentgyörgyi Vendégház

Forrás: turizmus.com

 2020. július 24. 10:24

A Gemenc Zrt. új fejlesztése vonzóbbá teheti a térséget a bakancsos turisták számára az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidéken, az Illancson.

A fejlesztésnek köszönhetően a vendégfogadás magasabb színvonalon valósulhat meg, így jelentősen növekedhet a ház kihasználtsága. Az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék Illancs szívében található, és a most elkészült létesítmény felújításához a Révész Máriusz kormánybiztos által vezetett Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 50 millió forint költségvetési támogatást biztosított a Gemenc Zrt.-nek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között.

Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője beszél a megnyitó ünnepségen

Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt.

Az 1960-ban készült épület teljesen megújult. A környezettudatosság és a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében megvalósultak a nyílászárócserék és az épületgépészeti munkák is. A vendégház meglévő tárgyaló és tároló-helyiségének átépítésével egy új szobát és a hozzá tartozó tusolót alakítottak ki, az épület bővítésével egy nagyobb társalgó is létrejött. Így ötről hatra emelkedett a kétágyas, fürdőszobás szobák száma. A vendégek kényelmét szolgálja a társalgóhoz csatlakozó új, fedett terasz is. A ház mellett új parkoló épült, valamint a vendégház környezete, a park is megújult. A fejlesztés során a ház fűtési rendszere és elektromos hálózata is korszerűbbé vált. A fejlesztés eredményeként a vendégfogadás magasabb színvonalon valósulhat meg.

 

Az Országos Kékkör mentén

A Hajósszentgyörgyi Vendégház jelzett, kedvelt és sűrűn látogatott túraútvonal, az Országos Kékkör harmadik szakasza, az Alföldi Kéktúra nyomvonalának a közvetlen közelében található. Megközelítése a szilárd burkolatú útról gépjárművel is könnyen megoldható. A Gemenc Zrt. a működési területén lévő Alföldi Kéktúra útvonalát az elmúlt években felújította, így a vendégház mellett elhaladó szakaszt is, ahol pihenőhelyeket alakított ki. Baja–Császártöltés között az Alföldi Kéktúra útvonalán ez az egyetlen, turisták által elérhető szálláshely.

A megújult a Hajósszentgyörgyi Vendégház

Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt.

Erdészeti erdei iskola

A Gemenc Zrt. 2019 őszén adta át a Hajósszentgyörgyi Erdei Iskolát. A Hajósszentgyörgyi Vendégház szomszédságában elhelyezkedő, használaton kívüli, egyébként is felújításra szoruló, hozzávetőlegesen 500 négyzetméter alapterületű, évtizedekkel ezelőtt munkásszállásként és irodaként működő épület teljes körű felújításával és átalakításával erdei iskola és vendégszállás jött létre. A projekt keretei között egy tanösvény is elkészült Hajósszentgyörgy szomszédságában. Ezen a vidéken ez az első olyan tanösvény, amely az itt található tájegységet és az élővilágot mutatja be. Az idei és a múlt évi beruházás egy új turisztikai központot eredményezett, ami kiemelt turisztikai célponttá válhat.

Kellemes vendégszoba várja az érkezőt

Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt.

 

Illancs – a térség kistája

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja–Jánoshalma–Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés–Kiskunhalas helységek közötti út határolja. Legmagasabb pontja és egyben a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja is a Rém közelében fekvő Ólom-hegy 172 méterrel.

Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel. A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok.

Kapcsolódó cikkek