Megújult a Kossuth Múzeum a törökországi Kütahyában

Forrás: MTI

 2016. március 22. 14:28

Átadták hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a török Kütahya Múzeum munkatársai által közösen felújított Kossuth Lajos Múzeumot a törökországi Kütahyában.

Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: a múzeum 1982-es megnyitása óta ez volt az épületen végzett első átalakítás. Egyrészt frissült a tárlat anyaga, új fegyverek, pénzérmék, ruhák kaptak helyett a kiállításon, másrészt jelentős infrastrukturális változtatás is történt, amely során a ház teljes villamoshálózatát kicserélték. Az átalakításnak köszönhetően a belső tér a modern muzeológiai irányvonalaknak megfelelően friss megjelenést kapott, elegáns lámpatestek, információs táblák és érintőképernyők gazdagítják a dizájnt.

A tárlat megújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8 millió forinttal támogatta.
Kossuth Lajos a magyar szabadságharc bukása után elhagyni kényszerült az országot, az Oszmán Birodalom nyújtott neki menedéket. Az osztrákok és az oroszok hiába követelték a török szultántól kiadatását. Kossuthot családjával és kíséretével 1850 tavaszán költöztették Kütahyában abba a XVIII. századi két szintes polgári házba, amely ma a múzeumnak ad otthont. 1851 nyarán hivatalosan közölték Kossuthtal, hogy elhagyhatja a birodalmat. Nyugatra indult, hogy a magyar függetlenség ügye mellé állítsa a közvéleményt.