Megújult a Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik állandó kiállítása

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. szeptember 16. 08:59

A megújult halászattörténeti kiállítás célja, hogy emléket állítson a magyarság egyik ősfoglalkozásának, megmutassa, milyen sok halfaj él vizeinkben, rávilágítson arra, hogy a halászat és a horgászat az egyik legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó tevékenység, és népszerűsítse a halhúsfogyasztást.

Az új halászattörténeti kiállítás kronologikusan vezeti a látogatót a régmúlt legendás halbőségétől, a mesterséges halszaporításon át, napjaink rekreációs horgászatáig, illetve a környezetszennyezés okozta traumákig.

Bemutatja azt a honfoglalástól a napjainkig tartó folyamatot, mely a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben játszódott le. A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzák közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz. Foglalkoznak a környezetvédelemmel, a vízszennyezéssel, a vízi élet pusztulásával, kérvén mindenkit, hogy vigyázzanak a vízre, mert nemcsak az ember számára, hanem ezernyi más élőlény számára az élet maga – ismertette az Agrárminisztérium.

A kiállítás egyik célja, hogy népszerűsítse a halfogyasztást

Fotó: Facebook / Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Halas ételek receptkönyveit, receptjeit bemutató vitrin is helyet kapott a bemutatón. Napjainkban a használt halas receptek száma rendkívül alacsony – a középkorban még több száz ismert, gyakran alkalmazott recept volt –, mint ahogy az egy főre eső hazai halfogyasztás is. Majd kétszáz éve, hogy megszűnt a legendás halbőség a Kárpát-medencében, de ettől még bőven van hal. A rendezők bíznak benne, hogy a kiállítás hatására régi-új halas receptek is bekerülnek a köztudatba – olvasható a minisztérium közleményében.

A kiállítás szeptember 16-tól tekinthető meg a Vajdahunyadvárban.