Megújult a miskolci Bortanya

Forrás: miskolc.hu

 2019. május 09. 17:11

Látogatóközponttal és kiállítási térrel gazdagodott a miskolci Bortanya, az Avasi Borangolás egyik központi helyszíne. A fejlesztés bruttó 153 millió forintból valósult meg.

Az épületben kialakítottak egy földszinti látogatóközpontot, amely konferenciákon kívül rendezvények, valamint kiállítások helyszíne. A látogatókat hangulatos, vendégcsalogató fogadótér várja.

Kiépítettek egy úgynevezett befejező konyhát is, ami a bor és gasztronómia élvezetéhez biztosít megfelelő kiszolgáló helyiséget. A mindig is borozóként üzemelő épületrésznek visszaadták eredeti funkcióját, az 1-es számú pinceágban pedig kiállítási installációt rendeztek be, mely az avasi borkultúra tárgyi, írásos és fotódokumentációs, interaktív megismerésére ad lehetőséget.

A Bortanya hagyományosan az Avasi Borangolás egyik fő helyszíne

Fotó: Miskolczi Borbarátok

A csaknem 200 négyzetméteres Bortanyát a hozzá tartozó pincerendszerrel 2015-ben vásárolta meg Miskolc önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre. Mindez az Avasi Borangolás fejlődésével vált igazi sikertörténetté.

A Bortanya felújításához szükséges forrást a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projektből biztosította az önkormányzat.