Megújult a Sóstó természetvédelmi terület Fehérváron

Forrás: MTI

 2018. november 15. 21:14

A helyi és országos védettséget is élvező Sóstó természetvédelmi terület 1,1 milliárd forintból újult meg Székesfehérváron. A szomszédságában álló Sóstói Stadionban kialakított látogatóközpontot november 15-én adták át.

A látogatóközpontban helyet kapott a természetvédelmi terület értékeit bemutató kiállítás és kialakítottak egy konferenciatermet is. Az átadóünnepségen bemutatták azt a dokumentumfilmet, amely 2016 februárjától kísérte végig a folyamatot egészen 2018 nyaráig.

Az Európában is egyedülálló, fertős jellegű, 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének csökkenése miatt veszélybe került a terület fennmaradása. 2016 elején lőszermentesítéssel, nádaratással kezdődött a rehabilitáció, majd a tómeder kotrása következett: az Északi-tóban mintegy 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a madarak számára.

Az Európában is egyedülálló, fertős jellegű, 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete

 

A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amelyet a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg, de a Sóstói Stadion tetőszerkezetén összegyűlő esővíz is a tóba folyik.

A területen csaknem hét kilométeres tanösvény épült, a fahidak felújításával és újak építésével a tó teljesen körüljárhatóvá vált. Épült egy 500 négyzetméteres napozóstég, megújult két madárles, de játszóteret és fitneszparkot is kialakítottak a parton.

A szomszédságban álló Sóstói Stadionban látogatóközpontot alakítottak ki

Fotó: szekeszfehervar.hu

A munka során a tó körül több mint 400 fát, 1700 cserjét és 3000 évelő növényt ültettek el. A fejlesztés utolsó eleme a vadmadárkórház kialakítása lesz, amelynek kivitelezése a hamarosan lezáruló közbeszerzési eljárás után indulhat el.