Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum

Forrás: MTI

 2018. december 08. 15:57

Felújítva és újrarendezett állandó kiállítással nyílt meg december 8-án a Kmetty János festő, grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum.

A múzeum teljes egészében megújult. A rekonstrukció 58 millió forintba került, amiből 33 millió forintot az Emmi, 18 millió forintot Szentendre biztosított, az Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) 7 millió forinttal járult hozzá. A rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer, az elektromos rendszer kicserélése mellett korszerű klímaberendezéseket szereltek be és teljesen új világítási rendszert alakítottak ki. Újrarendezték az állandó kiállítást is, amely reprezentatív módon jeleníti meg Kmetty művészetét, kurátora Bodonyi Emőke művészettörténész, a múzeum munkatársa.

A szentendrei Kmetty János Múzeum

Fotó: Wikipédia

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója kiemelte, hogy folytatják a Czóbel Múzeum megújításakor kialakított koncepciót, azaz a modern, 21. századi követelmények szerint megújult kis múzeumok állandó kiállításai évről évre megújulnak, kölcsönzött művek felhasználásával is. Jövőre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatásával a Barcsay Múzeum újjáépítésére kerül sor és hamarosan kezdődik egy jelentős beruházás, a Fő téri Képtár rekonstrukciója. Emellett kisebb részben a Kovács Margit Múzeum is megújul. Kitért arra is, hogy az épületek önkormányzati tulajdonba kerülésével lehetőség nyílt pályázatokon való indulásra.

Szentendrén kilenc kiállító tér van, amelyekben 13 gyűjteményt mutatnak be. Ebben az évben 53 kiállítás nyílt meg, és harmadik éve rendezik meg az Art Capital képzőművészeti fesztivált.

Kapcsolódó cikkek