Megújult a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren

Forrás: MTI

 2022. december 12. 13:39

Négy és fél millió forint állami támogatással és közösségi munkával újult meg a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt a vasárnapi megnyitón, hogy Ecser közösségi tere kis pénzből, sok példamutató munkával épült fel. A kormány 4,5 millió forintos támogatása mellett az önkormányzat 2 millió forintot tett hozzá a felújítás költségéhez, és a helyiek példamutató összefogással, sok közösségi munkával segítették a tájház felújítását - mondta. Úgy fogalmazott: "Öröm látni, hogy mesterek, az ecseriek összefogva, tényleg kevés pénzből megvalósították azt, ami az egyik álmuk."

szlovaktajhaz

Négy és fél millió forint állami támogatással és közösségi munkával újult meg a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren

Fotó: Kovács Tamás/Soltész Miklós Facebook

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója azt mondta, hogy az ecseri szlovákoknak is szükségük van egy olyan helyre, épületre, ahol találkozhatnak, bemutathatják a múltjukat örző tárgyaikat, és rendezvényeket szervezhetnek.
Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a Pest környéki szlovákok példaként szolgálhatnak az ország más régióiban élőknek azzal, ha a jó tapasztalatokat átveszik egymástól. Ez a ház már akkor is központja volt az ecseri szlovák közösségnek, a fiataloknak, amikor még nem volt ilyen szép - fűzte hozzá az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.