Megújult a Tolnai Zöldút központja

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 18. 12:26

A Tolnai-hegyhát legjelentősebb turisztikai létesítménye a Lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ. A létesítmény a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően, két ütemben, összesen 42 millió forint támogatással született újjá.

A központ fejlesztését a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében végezték el, amely alacsonyabb környezeti terhelést, a másodlagos nyersanyagok használatát, valamint a rövid ellátási láncok létrejöttét célozták.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett intézmény több elismerést kapott az elmúlt időszakban, mint például a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díjat és az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja III. helyezés elismerését 2011-ben, Legszebb Kis Hotel kitüntető címet 2015-ben.

Az átadás előtt ünnepi díszbe öltözött a vendégházat körülvevő park is

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

Az intézmény a Tolna megyét átszelő piros turistaútvonal mentén fekszik és a Tolnai Zöldút központja. A térség kulturális, természeti és gasztronómiai értékeinek felkarolása mellett legjelentősebb tevékenysége a környezeti nevelés és az erdészeti erdei iskola működtetése. A gróf Apponyiak egykor kedvelt üdülőhelyén ma turistaház és erdei iskola is működik.

A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának köszönhetően a szakemberek 10 plusz férőhelyet alakítottak ki új apartmanok létrehozásával. Új vizesblokkokat létesítettek, megújult a turisztikai fogadóépület berendezése, és megtörtént a teljes központ energiatakarékos térvilágításának kialakítása is. Mindezeken felül megújították a külső és a belső nyílászárókat, kicserélték a tetőhéjazatot, bővítették a szennyvíztisztító rendszerét, valamint komposzt WC-k telepítésére is sor került – olvasható az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Hangulatos közös helyiség a megújult Lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központban

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rekonstrukció kapcsán elmondta, hogy „a támogatási programnak köszönhetően mára szinte természetes, hogy heti rendszerességgel újulnak meg hazánkban a turistaházak. Fantasztikus látni azt az elkötelezettséget és azt a költséghatékony forrásfelhasználást, amellyel az erdészetek, a nemzeti parkok végzik a munkájukat, akiknél az elmúlt évtizedben folyamatosan egyre nagyobb hangsúly helyeződött a közjóléti feladatok ellátására. Erre azért van nagy szükség, hogy a következő generációval is megszerettessük a természetjárást, kialakítsuk bennük a természet szeretetét. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő, színvonalas infrastruktúra kialakítása. 2010 óta 150 turista-, erdei- és kulcsosház újult meg Magyarországon, és csak az idei évben további 51 megújulását támogatjuk.”

A közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Anna-forrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja.

A felújítás során 10 plusz férőhelyet is kialakítottak

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A parkerdőben horgászati és csónakázási lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, erdei pihenők, erdei büfé, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az Ipoly ErdőZrt.-vel közösen publikálta, és az eseményen mutatta be legújabb kiadványát, amely a Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn címet viseli. Ebben a 7 kötetes gyűjteményben 213 db turista-, erdei- és kulcsosház bemutatásra kerül sor az ország egész területéről. A kiadvány nyomtatott formában a Decathlon Magyarország áruházaiban lesz elérhető ingyenesen október elejétől, elektronikusan pedig az aktivmagyarorszag.hu weboldalról tölthető majd le.

Kapcsolódó cikkek