Megújult a vörösberényi jezsuita kolostor

Forrás: MTI

 2021. június 23. 12:59

Mintegy egymilliárd forint kormányzati támogatásból újult meg a vörösberényi kolostor, amely a szomszédságában álló Loyolai Szent Ignác katolikus templommal és a 2017-ben felújított volt magtárral együtt a Balatonpart ikonikus helyévé vált. Az épület összművészeti kulturális központként fog működni.

A keddi megnyitóünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a régi idők üzenetét őrző épületeket országszerte sorra újítják fel.

Mint mondta, a megújult kolostorban a tervek szerint helytörténeti gyűjtemény, képtár, múzeum kaphat helyet, és a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak, szakmai konferenciáknak is otthont ad majd.

A kormány a kolostor felújítására először 500 millió forint, majd további 400 millió forint támogatást nyújtott - közölte.

Kepli Lajos, Balatonalmádi független polgármestere elmondta, hogy a kolostor szomszédságban álló magtár a balatonalmádi kulturális központot megálmodó Kerényi Imre színházi rendező nevét viseli majd. A kolostor helyiségei a színházi előadások háttérépületeként, konferenciák helyszíneként működnek majd.

jezsuitakolostor

A mintegy egymilliárd forint kormányzati támogatásból megújuló jezsuita kolostor összművészeti kulturális központként fog működni

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a kolostort az 1758-as iratok említik először, a templomot 1779-ben szentelték fel, és a magtárt is a 18. században építették. Azt mondta, Kerényi Imrével közösen kezdeményezték a kulturális központ létrehozását, most pedig eljött az idő, hogy megtöltsék tartalommal a megújult épületet.