Megújult az észak-alföldi mesekastély

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 03. 16:05

December 8-ától a tiszadobi kastély új kiállítási terekkel és a park teljes megújulásával várja látogatóit.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadobon található Andrássy-kastély a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb műemléképülete. A romantikus stílusú kastélyt az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, Andrássy Gyula építtette 1886–1890 között.

A kastély egykoron értékes műkincseket őrzött: a falakon barokk stílusú itáliai és németalföldi festők művei, illetve modern francia műalkotások függtek régi és kortárs magyar festményekkel egyetemben. A mesebeli kastély szépségét kiemelte a csodálatos környezet. Andrássy Gyula a pazar enteriőr mellett különleges angolparkot is kialakíttatott, benne rózsalugasokkal, amit a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejeztetett be.

Az épület berendezése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósult meg másfél milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból. A rekonstrukciót követően, 2023. december 8-ától a tiszadobi kastély új kiállítási terekkel és a park teljes megújulásával várja látogatóit.

A felújítás révén a tiszadobi kastély az Észak-Alföld Turisztikai Régió kulturális centrumává válhat

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Az épületben megrendezett állandó kiállítás az Andrássy családot, gyűjteményeit és a kastély történetét mutatja be. Az idelátogató kétféle kiállítási élménnyel találkozhat: az első szinten egy az Andrássy családhoz kötődő – bútorokat, festményeket, fegyvereket és egyéb berendezési tárgyakat, valamint fotókat felvonultató – enteriőrtárlat kap helyet, míg a második szinten egy hét szekcióból álló kiállításfüzért alakítottak ki. Az enteriőrök és tárlatok mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér is helyet kap.

A tervezett funkciók igényeinek biztosításához az épület meglévő infrastruktúrája és belsőépítészeti adottságai is fejlesztésre szorultak. A felújítás révén olyan turisztikai attrakció jött létre, mely az Észak-Alföld Turisztikai Régió kulturális centrumává válhat. A felújított kastély épülete és a kastélypark országos vonzerőt jelentenek mind a történelmi örökség, mind a kulturális rendezvények rajongói számára.

(X)