Megújult az esztergomi Strázsa-hegyi tanösvény

Forrás: turizmus.com

 2022. június 07. 16:21

Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény népszerű kirándulóhely, melynek kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház.

Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A tetején magasodó kilátó toronyból körpanoráma nyílik, ahonnan tiszta időben még a Tátra csúcsai is láthatóak - írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

A megújult, szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátokat is kihelyeztek, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják. Szemeteseket szándékosan nem helyeztek el, ezzel is a felelős viselkedésre szeretnék ösztönözni a kirándulókat.

2002 óta szabadon látogatható tanösvény vezet körbe a hegyen

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A tanösvény természeti értékeit az ismertető táblák és az ingyenes Duna-Ipoly mobilapplikáció segítségével önállóan is felfedezhetik a kirándulók, aki komolyabban szeretne megismerkedni a hegy természeti értékekeivel, az szakvezetéses túrán is részt vehet. Fontos tudnivaló, hogy a kilátó is csak szakvezetett túrák alkalmával látogatható.

A második világháború után itt állomásozó szovjet hadsereg a Kis-Strázsa-hegy magaslatát használta megfigyelőpontként, s a terület katonai gyakorló- és lőtérként is funkcionált egészen 1990-ig. Az egykori katonai terület örökségéről és a környezet kármentesítéséről egy kisfilmet is készített a nemzeti park igazgatósága.