Megújult és fejlesztésben lévő attrakciók Tihanyban

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 06. 19:36

A Tihanyban megvalósult fejlesztések kapcsán tartotta meg legutóbbi kerekasztal-beszélgetését az Örökség Kultúrpolitikai Intézet.

A témáról Bendi Lajos, a Tihany Fejlesztési Programiroda ügyvezetője, Mihályi Jeromos perjel, a tihanyi Bencés közösség vezetője és a tihanyi Levendula Színpad Kulturális Kft. ügyvezetője, Pataki Bence beszélgetett Rózsa Évának, a tihanyi Művelődési Ház igazgatójának moderálása mellett szeptember 2-án a tihanyi Alkotók házában.

A tihanyi kerekasztal-beszélgetés résztvevői

Fotó: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint az elmúlt időszak hangsúlyos önkormányzati beruházásairól, a Csokonai ligetről, a megújult Magtár épületről és az apátsági lépcsősorról Bendi Lajos beszélt. Az 1700-as évek elején épült, kiemelt műemléki értékű apátsági Magtár épület felújításának "elsősorban az volt a lényege, hogy azt a műemléki belső tartalmat adjuk vissza a közönségnek, melyet az 1960-as ’70-es évek átalakításai elvettek, s egy olyan funkcióval ruházzuk fel az épületet, mely megtartja a régi, kulturális és a települési művelődési ház funkcióját, ezek mellett pedig a mai igényeknek megfelelő turisztikai tartalommal is rendelkezik. Folyamatban van a több mint százéves tihanyi fürdő kultúrát bemutató kiállítás kialakítása, mely a Magtár épületében kap helyet” – mondta Bendi Lajos.

Mihályi Jeromos perjel, a tihanyi Bencés közösség vezetője az apátságban megvalósult fejlesztésekről számolt be hangsúlyozva: „a világörökség-várományos helyekre kiírt uniós pályázatból valósult meg az egyik legfontosabb egységünk, az apátsági múzeum, ahol egy megújult állandó, interaktív kiállítás várja nap mint nap a közönséget.” Beszélt továbbá az apátság előtti külső tér, a Rege udvar és az apátsági kortárs galéria megújításáról is.

„A tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad igazán jó évadot zárt” – emelte ki Pataki Bence, aki szerint hamarosan újra reneszánszát fogja élni a nyári színház. Beszámolt azokról a fejlesztésekről, felújításokról, melyek az elmúlt két évben valósultak meg a szabadtéri színház környezetében, mesélt többek között a mosdók, székek, s a csapadékelvezetés már megoldott problematikájáról és a korszerűsített színpadtechnikáról is.

A beszélgetés során a résztvevők kitértek a pandémia, illetve a jelenleg is zajló orosz–ukrán háború negatív hatásaira, valamint érintették a munkaerőhiány témakörét is. A kerekasztal-beszélgetés a jövőbeni fejlesztési tervek felvázolásával zárult: „Tihany fejlődését ma már egyértelműen akadályozza a „túlturizmus”, ezért a jövő fejlesztései között hangsúlyosan szerepel a település teljes közlekedési rendszerének megújítása – emelte ki a beszélgetés végén Bendi Lajos.A jövővel kapcsoltban Mihályi Jeromos elmondta, remélik, hogy 2023. év elejére lekerül a „lepel” az apátság épültéről, a teljes, komplex belső és külső felújítás pedig várhatóan 2023. év végére, 2024. elejére fejeződik be.