Megújult a hajdani nagypréposti palota Egerben

Forrás: MTI

 2021. február 03. 10:34

Több mint nettó 370 millió forintból újult meg Eger egyik legszebb épülete: a Bródy Sándor Központi Könyvtárnak otthont adó egykori nagypréposti palota.

Megvalósult az épület teljes felújítása és részleges akadálymentesítése. Ezzel az intézmény immár megújult, modern környezetben tudja ellátni feladatait.

A gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost által építtetett létesítményben a kivitelezők rendbe tették az elektromos hálózatot, a pince vízzáró szigetelést kapott és a teljes homlokzat, a tetőszerkezet és a tetőfedés is megszépült. Emellett elvégezték a homlokzati fa nyílászárók cseréjét és a többi ablak helyreállítását, a bibliotéka akadálymentesítése érdekében pedig beépítették a liftaknát.

A belső terek kialakításakor törekedtek arra, hogy maga az épület teljes egészében az olvasóké legyen, így a kiszolgáló funkciókat a szomszéd épületbe költöztették.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott projektben a települési arculat erősítését célzó akciók is megvalósulnak – írták közleményükben.

brody_konyvtar_eger

A könyvtárként funkcionáló épület teljes egészében az olvasóké lett és akadálymentesítették is

Fotó: Bródy Sándor Könyvtár

Mindez része a Belvárosi terek komplex megújítása című, nagyszabású helyi fejlesztéssorozatnak, amelyre Eger önkormányzata korábban több mint 1,8 milliárd forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatási keretéből.