Megújult kiállítással, interaktív eszközökkel, szelfiponttal hívogat a Sümegi vár

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 14:40

Új kiállítási terekkel vár mindenkit a megújult Sümegi vár, a Balaton turisztikai régió egyik meghatározó műemléke. Különleges atmoszférájú kiállítás kelt életre az ódon falak között, ahol egész évben változatos élményekkel várják az idelátogatókat.

A kiállítás tervezésénél kiemelten fontos volt a vár falai között élők hétköznapjainak látványos, élményalapú szemléltetése, így a helyreállított földszinti terekben a vár 16. századi helyiségeinek korhű bemutatása valósult meg, mint például a pék háza és munkahelye, a szakács háza és egy korabeli eszközökkel felszerelt reneszánsz konyha. Az udvarbíró lakrészében bárki magára ölthet korabeli ruhákat, illetve az itt kijelölt szelfiponton akár fotót is készíthet önmagáról.

Az emeleten egy 21. századi, letisztult kiállítás található. Az idelátogatóknak látványos makettek, grafikák, 3D elméleti a rekonstrukciók, valamint kisfilmek mutatják be a vár építéstörténetét és az építtető püspököket. A játékos kedvű turisták maguk is átélhetik a felszín alatt rejtőző leletek megtalálásának élményét egy egész termet megtöltő, padlóra vetített interaktív régészeti játék által.

Új kiállítási terekkel várja a látogatókat a Sümegi vár

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A vár története

A Sümegi vár építése IV. Béla várak emelését ösztönző rendelkezéseit követően, a 13. században kezdődött meg a veszprémi püspök irányításával.

A 15. századra a környék legerősebb erődítményévé vált, a 16. századra püspöki székhely lett. Katonai szerepét viszont évszázadokon keresztül megtartotta egészen az 1700-as évek derekáig, amikor gazdátlanná vált, és az idő vasfoga évszázadokon át rombolta állagát.A most zárult fejlesztés 1,1 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével, európai uniós forrásból. A helyreállítás végső célja a vár legteljesebbnek tekinthető, 17. század végi időszakának bemutatása.

A korábban megszokott turisztikai szolgáltatások is jelentősen bővültek és változatlan színvonalon elérhetők a vendégek számára.

(X)