Megújult környezettel ismét látogatható a Kereki vár

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 03. 12:57

Pályázati támogatással újult meg a Kereki vár környezete. A SEFAG Zrt. konzorciumi partnerségével látogatójárda és pihenőterasz épült, valamint megújult a várhoz vezető túraútvonal.

A „Somogy bejárható varázsa” című, GINOP-projekt a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt. konzorciumi tagságával megvalósításra kerülő turisztikai projekt, amelynek célja a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek összehangolása – különösen a gyalogos járásmód fejlesztésével.

A középkori várból mára csak restaurált maradványai láthatóak

Fotó: Farkas Péter/Magyar Természetjáró Szövetség

A Társaság a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesít.

A Balatonberény – Somoshegyi kilátót júniusban adták át, a Deseda híd befejezése pedig őszre várható.

Látogatójárda és pihenőterasz épült a vár köré

Fotó: Farkas Péter/Magyar Természetjáró Szövetség

A projekt egyik helyszíneként az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat fejlesztette a SEFAG Zrt. Az itt létesült látogatójárda és pihenőterasz a rendezett, biztonságos megközelítést, valamint a Kereki-Kőröshegy panoráma bemutatását és a pihenést szolgálja.

A várhoz vezető, biztonságos látogatójárda

Fotó: Farkas Péter/Magyar Természetjáró Szövetség

A kereki beruházás költsége 58,8 millió forint, míg a teljes projektre elnyert támogatás összege 213,2 millió Ft.

A projekt, illetve a fejlesztések célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, illetve a turisztikai szezon meghosszabbítása a térségi turizmus-infrasturktúra bővítésével.

A vár történetéről a Sefag oldalán bővebb információ található.