Megújult terek és programok az egri Dobó István Vármúzeumban

Forrás: MTI

 2023. február 24. 13:17

Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben – jelentette be az intézmény igazgatója pénteken, a múzeum idei programkínálatáról és megvalósult, valamint folyamatban lévő fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatóján.

Ringert Csaba a szezon egyik legfontosabb újdonságaként kiemelte: a látogatók megtekinthetik és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély- és Várprogram támogatásával kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban.

Így a főbejáratnál létesült Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakított fogadóteret és 70 fős mozitermet, valamint a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Jelezte: ugyancsak megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó, úgynevezett gyilokjáró, a Szép bástya helyreállítása pedig várhatóan tavaszra fejeződik be. Közölte: a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap majd helyet, a Gótikus Püspöki Palota a Magyar Géniuszok vándorkiállításnak ad otthont három hónapon át a nyár folyamán, míg év végére a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 100 millió forintos támogatásából megújul a vár történetét bemutató kiállítás.

Az igazgató szólt arról is, hogy az idei évtől a vármúzeum belépőjegye az egri vár mellett a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria tárlatainak megtekintésére is feljogosítja a vendégeket. A változásokat sorolva elmondta: a megszokott, így a jeles ünnepekhez, emléknapokhoz kapcsolódó programok mellett új időpontban és tematikával rendezik meg a Végvári Vigasságokat július 22-23. között régizenei fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal és hagyományőrző bemutatókkal.

A Vármúzeum belépőjegyével már nem csak az Egri várban található attrakciók, de az intézmény összes kiállítása megtekinthető

Fotó: Dobó István Vármúzeum

 

Az intézmény a Petőfi 200 emlékév jegyében az egykori zsinagógában augusztus végéig megtekinthető Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon című kiállításhoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez. Ezek fókuszában Petőfi Sándor mellett Madách Imre műve, Az ember tragédiája lesz.

Emellett a Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti az Egri Vár Bora versenyt, melynek résztvevői három kategóriában pályázhatnak a kitüntető címre.