Megújult terráriumot kapott a debreceni állatkert új, eddig sosem látott jövevénye

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 01. 14:22

A vadvilág világnapja alkalmából megújult a debreceni állatkert egyik terráriuma, ahol a közelmúltban érkezett kockás pitont helyzeték el - közölte a kert igazgatója a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Nagy Gergely Sándor elmondta: a természetvédelmi hatósággal közösen végzett mentőmunka keretében, illegális tartásból került a parkba a nagyjából egyéves kockás piton.

Az állatkertben korábban sosem tartott faj példánya péntek délelőtt vette birtokba a számára megújított terráriumot az egzotikus pálmaházban.

A felújítással egyidejűleg egy állandó oktatósarkot is kialakítottak a pálmaházban, ezzel csatlakozott a park az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) aktuális természetvédelmi kampányához, a Délkelet-Ázsia fenyegetett élővilágára fókuszáló Vietnamazinghez – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Megújított terráriumot adtak át a debreceni állatkertben

Fotó: ZOO Debrecen / Facebook

 

Az új jövevényről elmondta: a Délkelet-Ázsia trópusi őserdeiben őshonos, de mára Floridába is betelepített kockás piton (Malayopython reticulatus) átlagos testhosszt nézve a világ leghosszabb kígyója, a hímeknél nagyobb nőstények akár a kilenc métert is elérhetik.

Elsősorban madarakkal és emlősökkel táplálkozik, amelyeket az óriáskígyókra jellemző módon méreg hiányában szorítással ejt el. Magányosan él, a hímek és a nőtények csak párzás idején találkoznak egymással – magyarázta a szakember, megjegyezve, hogy igen népszerű faj a hobbiállattartók körében, aminek nyomán ma számtalan, a természetben nem fellelhető színváltozata létezik.

Nagy Gergely Sándor jelezte azt is, hogy a vadvilág világnapja alkalmából az állatkert öt kontinens élővilágának élményszerű bemutatásán túl pénteken a vármegyei természetvédelmi hatósággal együttműködve zoopedagógiai és ismeretterjesztő foglalkozásokat tart iskolás és óvodás csoportoknak, szombaton és vasárnap pedig interaktív programokkal várja a látogatókat.