Megújult turistaszálláson pihenhetünk a Szalajka-völgyben

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 11:18

A turisták által igen kedvelt Szalajka-völgyben átadott Fátyol Vendégház gyermekcsoportok, családok és a bakancsos turisták igényeit egyaránt kiszolgálja. Az épület korábban vadászházként működött, és több magasrangú személy mellett Fülöp angol hercegnek is szállást adott.

A Bükk-hegység lábánál, a Szalajka-völgyben található Fátyol Vendégház izgalmas története egészen 1968-ra nyúlik vissza, ugyanis ekkor kezdődött a Villa Negra néven ismert vadászház építése. Az akkoriban épült vadászházakhoz képest ez az épület szerény volt, összesen 6 fő elhelyezésére volt alkalmas. Ennek ellenére igen magasrangú személyek szálltak meg itt. Az 1984-es szilvásváradi fogathajtó világbajnokságon például ebben a vadászházban szállt meg Fülöp herceg, az angol királynő férje a kíséretével együtt.

1999-2000 között az épület teljes felújításon és átépítésen esett át, új épületrésszel bővült, majd mikor 2018 végén visszakerült az erdészet üzemeltetésébe, Fátyol Vendégház névre keresztelték át.

fatyolvh

A vendégház két szintjén 9 szobában 32 fő fér el

Fotó: Aktív Magyarország

A szálláshely korszerűsítése 2019 márciusában kezdődött a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 22 millió forintos támogatásából festési, padlóburkolási és ácsmunkák zajlottak, megtörtént a ház egész elektromos hálózatának felújítása, valamint a biztonságos szálláshely érdekében a jogszabályban előírt tűzjelző berendezés is kialakításra került.

A szállóvendégek kényelmét szolgálják a szobák új berendezései, minden szobába új ágyak kerültek, ezen kívül a régi bútorok felújítása is megtörtént. A vendégház két szintjén 9 szobát alakítottak ki, minden szobához külön fürdőszoba tartozik, így az összesen 32 fő kényelmes elszállásolására alkalmas. A nyílászárók és a fűtési rendszer cseréje is megtörtént. A szálláshely elsősorban gyerekcsoportokat, családos bakancsos turistákat vár, ezért a kicsiknek a kertben egy játszóteret is kialakítottak. A Vendégház udvarán szalonnasütő és fedett szín biztosítja a közös sütés-főzés élményét. A vendégházban jól felszerelt melegítőkonyha áll a szállóvendégek rendelkezésére.

Az 1984-es szilvásváradi fogathajtó világbajnokságon ebben a vadászházban szállt meg Fülöp herceg

Fotó: Aktív Magyarország

A tervek szerint a vendégház a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola életében is kulcsfontosságú lesz, nemcsak mint szálláshely, hanem mint foglalkoztató helyszín is.